Francis “le Belge” opnieuw vrij

Een rechtbank in Marseille heeft Francis Vanverberghe, alias Francis le Belge, gisteren vrijgesproken. Vanverberghe, die wordt beschouwd als een der laatste peetvaders van de Zuid-Franse georganiseerde misdaad, de beruchte “French Connection”, moest zich verantwoorden voor het smokkelen van 20 kilo heroïne. Die partij zou in 1980 van Spanje naar de VS zijn “verhandeld”.

Het openbaar ministerie achtte Vanverberghe schuldig en eiste een straf van 15 jaar cel en een boete van negen miljoen fr. Voor twee andere betichten vroeg de openbare aanklager eveneens zware straffen: 10 jaar en drie miljoen tegen Claude Raffanelli (48), en drie jaar cel tegen Jean-Claude Kella (50).

De aanklager steunde zich op de verklaringen van François Scapula, een tot inkeer gekomen gangster die in Zwitserland in de cel zit en eerder al de moordenaars van de Marseillaanse onderzoeksrechter Pierre Michel verklikte.

De verdedigers van de drie beklaagden betoogden dat het gerechtelijk dossier, afgezien van de beschuldigingen van Scapula, niets inbracht tegen hun cliënten en eisten daarom de vrijspraak. De rechtbank sloot zich gisteren aan bij deze visie en sprak iedereen, ook Scapula zelf, vrij.

Daarmee krijgt Vanverberghe voor de tweede keer het gelijk aan zijn kant. Eerder werd hem door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een half miljoen Belgische frank schadeloosstelling toegekend omdat hij in België tussen 1988 en 1992 zonder proces gevangen werd gehouden.

Vanverberghe, de in Marseille geboren zoon van een Belgische vader, heeft een lang strafblad. Zijn eerste veroordeling liep hij op toen hij 18 jaar was. In 1977 werd hij tot twaalf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de Marseillaanse internationale drugbende die model stond voor de kaskraker “The French Connection”, met Gene Hackman in de hoofdrol.

Bron » Gazet van Antwerpen