Huiszoeking bij kranten

Een tiental speurders van de Cel Jumet, die het onderzoek voert naar de Bende van Nijvel, hebben zaterdagavond huiszoekingen uitgevoerd op de redacties van de kranten Het Nieuwsblad en La Lanterne. Beide dagbladen hadden zaterdag de vijf nieuwe robotfoto’s gepubliceerd van mogelijke verdachten in het dossier. De foto’s, gemaakt op basis van nieuwe ondervragingen onder hypnose, zouden normaal pas vandaag maandag voor het eerst worden getoond in het VTM-opsporingsprogramma Oproep 2020.

De huiszoekingen gebeurden onder leiding van advocaat-generaal Claude Michaux, die het onderzoek naar de Bende-moorden leidt. Bij Het Nieuwsblad werden journalisten Yves Barbieux en fotograaf Christian Renier ondervraagd. Bij de Brusselse krant La Lanterne zijn de journalisten Laurent Wilen en Philippe Créteur op de rooster gelegd. Ook in de woningen van Yves Barbieux en Laurent Wilen zochten de speurders naar bewijzen van de herkomst van de foto’s.

De journalisten beroepen zich op het beroepsgeheim. Volgens de AVBB, de Algemene Vereniging voor Beroepsjournalisten in België, vindt dat de politiediensten moeten ophouden met om de haverklap huiszoekingen te houden op redacties of bij journalisten thuis. “De inval had trouwens niets te maken met de bescherming van het privé-leven of van het onderzoeksgeheim”, zo laat voorzitter Philippe Leruth weten.

Bron » Gazet van Antwerpen