‘Vlaams Blok financiert BIS’

‘Het Vlaams Blok financiert het comité Bruxelles Identité Sécurité.’ Dat zegt Freddy Vlaeminck, tot voor kort medewerker op het Brusselse secretariaat van de partij. Het VB heeft altijd ontkend dat het iets te maken heeft met BIS, dat nochtans alles wegheeft van de Franstalige propagandamachine van het Vlaams Blok. “Ik zat erbij wanneer Pieter Kerstens, de verantwoordelijke van BIS, uitbetaald werd”, zegt Vlaeminck in een gesprek met De Morgen. “Dat gebeurde cash, door voorzitter Frédéric Erens.”

Volgens Vlaeminck bestond er binnen de partij een regel die stelde dat Kerstens het Brusselse partijlokaal niet in mocht. Het lokaal ligt vlakbij het federale parlement, waar het wemelt van de pottenkijkers. Kerstens was in het verleden actief bij verscheidene Franstalige extreem-rechtse partijtjes, zoals het PFN, de politieke vleugel van het Front de la Jeunesse (FJ) waar ook Johan Demol lid van was.

Er zijn nu aanwijzingen dat het doen uitlekken van het bestaan van de lidmaatschapskaart van Demol bij het FJ helemaal niets te maken heeft met “een links complot”, zoals Demol en het VB al twee jaar volhouden. Uit onderzoek van het Comité P blijkt dat het exemplaar dat afgedrukt werd, uit een gerechtelijk dossier komt waar buiten de betrokken magistraten alleen de verdachte toegang toe heeft. Die verdachte is niemand minder dan baron Benoît de Bonvoisin, de vroegere financierder van het FJ. Het BIS werd in 1994 opgericht door figuren uit de entourage van de Bonvoisin.

Bron » De Morgen