Sessler straks parlementair medewerker?

“Patrick Sessler wordt straks de parlementaire medewerker van Johan Demol binnen de fractie van het Vlaams Blok in het Brussels Parlement.” Dat zegt Manuel Abramowicz, auteur van diverse publicaties over extreem-rechts. Hij bracht het opduiken van Sessler bij het Blok als eerste onder de aandacht in het tijdschrift RésistanceS.

“Net als in het geval van Hubert Defourny gaat het hier om oude vrienden die elkaar terugvinden”, zegt hij. “Sessler en Demol kennen elkaar al uit de periode van het Front de la Jeunesse. Daar zaten ze gelijktijdig bij. Officieel wordt ontkend dat Sessler een functie binnen de partij is beloofd. Bij heel wat Vlamingen ligt dat nogal gevoelig. Het idee alleen: een vent die niet eens Nederlands spreekt…”

Officieel wordt het inderdaad ontkend. “Mij is helemaal niets beloofd”, zegt Sessler. “Ik zet mij in uit puur idealisme.”

Binnen de partij zelf klinken andere stemmen, zegt Abramowicz. “Iedereen voelt ook wel aan dat hij zowat de coming man is in het Vlaams Blok van Johan Demol. Die weet beter dan wie ook dat hij Sessler nodig heeft. Hij is een militant pur sang, iemand waar je een huis op kunt bouwen. Ooit is Sessler met zijn hele hebben en houden naar Henegouwen verhuisd omdat het FN hem had opgedragen daar een lokale partijafdeling uit de grond te stampen. Dat typeert hem. Zulke figuren vind je in deze kringen niet zo vaak.”

Maar Sessler mag dan al een trouwe partijslaaf zijn, rancune is hem niet helemaal vreemd. Na de clash binnen het FN, in 1995, hing hij de vuile was van FN-voorzitter Daniel Féret buiten in een interview met het weekblad Télémoustique. Hij stapte ook naar het gerecht met een reeks klachten over financiële malversaties. Op grond daarvan verzocht het Brusselse gerecht onlangs om de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Féret als lid van het Europees Parlement. Dat laatste is enkele Antwerpse partijbonzen van het Blok niet ontgaan.

“Ja, wie weet wat halen ze allemaal in huis”, zegt Abramowicz. “Je kunt alleen stilletjes hopen dat het Blok er straks niet in slaagt om in de Brusselse raad een Vlaamse meerderheid te halen. Dan zitten ze daar met al die gepatenteerde ruziemakers.”

Bron » De Morgen