Nihoul legt verklaringen af aan Canal+

Mocht een X-getuige hiermee aan zijn komen zetten, er zou wat af zijn gelachen. De videobeelden die de redactie vanDe Morgen in handen kregen, laten echter de meest controversiële verdachte uit het meest besproken dossier uit onze gerechtelijke geschiedenis zien. De enige reden waarom de krant vandaag een gedeeltelijke transcriptie publiceert van de videoband ligt vervat in de aanklacht die Nihoul op 29 november 2003 via zijn advocaat Frédéric Clément de Cléty indiende tegen procureur Bourlet te Neufchâteau.

Nihoul beschuldigt hem ervan ten grondslag te liggen aan ‘perslekken’ in De Morgen en Journal du Mardi. ‘De procureur’, stelde zijn advocaat, ‘heeft de publieke opinie vergiftigd met thesissen over netwerken en bescherming, tot op het koninklijk paleis toe.’ Deze video vormt een verifieerbare bron die aantoont dat Nihoul zelf aan de basis ligt van het verspreiden van dergelijke lasterlijke beweringen, dan nog aan buitenlandse journalisten.

Michel Nihoul

Michel Nihoul

De opnamen zijn in het voorjaar van 2000 gemaakt door journalisten van de Franse betaalzender Canal+, die op 13 april 2000 de documentaire ‘De Schemerzones van de zaak-Dutroux’ uitzond. Nihoul werd daarin geïnterviewd en verkondigde dat hij in zijn gloriejaren aan sexfuiven deelnam ‘met ministers, magistraten en nog hoger geplaatste personen’. Maar meer niet. De afspraken over wat Nihoul on the record wel en niet wou zeggen, werden de avond daarvoor gemaakt tijdens een etentje met twee journalisten van Canal+.

Aangezien zij moesten betalen voor het interview, vertrouwden ze het zaakje niet en posteerden twee medewerkers aan een aanpalend tafeltje met een verborgen camera. Het eten en de wijn smaken, zo te zien. Nihoul is goedgemutst en beslist niet dronken. Hij spreekt helder, in mooi gevormde zinnen.

Bron » De Morgen