Magnée verdedigt netwerktheoriëen

Van bij het begin van zijn pleidooi voor Marc Dutroux heeft advocaat Xavier Magnée vandaag het bestaan van een netwerk rond zijn cliënt verdedigd. “Al heb ik geen zin meer om het woord ‘netwerk’ te gebruiken, want het doet mensen lachen”, merkte Magnée op.

De advocaat haalde meteen fel uit naar onderzoeksrechter Langlois: “Er is niets dat zo goed lijkt op een onderzoeksrechter die hard zoekt, als een onderzoeksrechter die slecht zoekt.”

Onbekende persoon in de kooi in Marcinelle

Volgens Xavier Magnée is er minstens één persoon in de kooi in Marcinelle geweest wiens identiteit vandaag nog steeds niet bekend is. Dat besluit hij uit de analyse van de microscopische sporen uit de kooi. Op een muur werd bloed van Julie Lejeune gevonden vermengd met een niet-geïdentificeerd persoon.

“Indien hij of zij er geweest is toen Dutroux niet in de gevangenis zat, dan weet Dutroux wie het is. Is hij of zij er geweest tijdens zijn voorhechtenis, dan weet Michelle Martin het”, zei Magnée. “Alleszins zit die persoon hier niet achter mij in de beschuldigdenbox.” In de voormiddag had Magnée de jury eraan herinnerd dat zijn cliënt het recht heeft te zwijgen of te liegen.

Nevenonderzoeken

Magnée ging in de voormiddag in op een nevenonderzoek dat als een dood spoor werd afgesloten, dat van een verborgen ruimte in een bar in Bon Villers. Daar werden volgens een tipgever minderjarige en meerderjarige meisjes uit Polen opgesloten. In dat dossier zaten zowel verwijzingen naar Dutroux als naar Nihoul.

“Maar men heeft zich nooit de moeite getroost om na te gaan of de slachtoffers over wie we het in deze assisenzaak hebben, in die kooi geweest zijn. Men heeft daar nooit naar microscopische sporen gezocht”, zei Magnée.

Ook tijdens de namiddag zette de advocaat nog een aantal nevenonderzoeken uiteen waaraan de speurders volgens hem te weinig aandacht besteed hebben..

Aanwezigheid Nihoul meesterlijke zet

De aanwezigheid van Michel Nihoul noemde de advocaat een ‘meesterlijke zet’ van het Luikse gerecht. Een zet die de bevolking zal misleiden. “Want indien Nihoul vrijgesproken wordt, zullen de netwerktheorieën definitief begraven worden. Wanneer hij veroordeeld wordt, zal men zeggen dat het netwerk al is blootgelegd.”

Magnée gelooft ook niet dat dit onderzoek-Dutroux het hele netwerk rond zijn cliënt heeft blootgelegd. Hij denkt ook niet dat dat nog zal gebeuren in het dossier-Dutroux-bis, dat precies opgestart werd om naar andere verdachten te zoeken.

Geen antwoord op schuldvraag

Op het einde van zijn pleidooi vroeg Magnée aan de assisenjury dat die niet zou antwoorden op de schuldvragen die hen gesteld zullen worden en zou oordelen dat de zaak niet in staat is om berecht te worden.

Magnée maakte de vergelijking met een rechtbank die de zaak niet in staat acht en het hele dossier terugstuurt opdat het onderzoek zou worden voortgezet.

Bron » De Standaard