Pleidooi Baudewyn lokt boze reacties uit

Paul Marchal heeft vanmiddag boos de assisenzaal verlaten tijdens het pleidooi van Ronny Baudewyn, de advocaat van Marc Dutroux. Voor Marchal ging Baudewyn te ver in de manier waarop hij zijn uiteenzetting luchtig probeerde te maken.

Ook Paul Quirynen, de advocaat van de familie Marchal, verliet even de zaal maar kwam daarna toch het vervolg van Baudewyns pleidooi volgen.

Omdat Luc Savelkoul, de advocaat van de moeder van Eefje, eerder deze week de verdediging van Dutroux “goochelaars” had genoemd, haalde Baudewyn een hoge hoed boven waaruit hij een aantal voorwerpen toverde om zijn pleidooi kracht bij te zetten. Baudewyn dacht zo dat de jury zich later beter de inhoud van zijn pleidooi zou herinneren.

Een sleutelbos bijvoorbeeld. Daarmee wou hij aantonen dat niet Dutroux maar Michelle Martin de sleutels van dit proces in handen heeft. Zij had immers ook de sleutels van het huis in Marcinelle bij zich toen Dutroux in de gevangenis zat en zij kan vertellen wat er toen met de kinderen is gebeurd.

“Geen moordenaar”

Baudewyn schetste een beeld van zijn cliënt. Hij had het over diens normaal huwelijk met zijn eerste vrouw maar ook over de vreselijke manier waarop hij Michelle Martin behandelde, over de gierigheid van Dutroux, maar ook over zijn rare eetgewoonten, over Dutroux die geen schuld kent, geen spijt, geen gevoelens. Een man die monsterlijke dingen gedaan heeft, zoals kinderen opgesloten en verkracht maar niet vermoord.

“Dutroux is geen moordenaar. Wanneer hij zou veroordeeld worden voor feiten die hij niet gepleegd heeft, wil dat ook zeggen dat de echte daders vrij rondlopen. Dutroux mag niet de vuilnisbak van dit proces worden”, pleitte Baudewyn.

Bron » De Standaard