Gerechtspsychiater Martin veroordeeld

Gerechtspsychiater Vincent Martin is voor de rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot 4 jaar voor seksueel misbruik van patiënten. De slachtoffers waren bij de arts in therapie. Hij werd ook verdacht van de verkrachting van een vijfde vrouw maar daarvoor werd hij vrijgesproken.

De psychiater is voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet, moet zich laten behandelen door een andere psychiater en mag geen contact met zijn slachtoffers hebben. Wel mag hij zijn beroep nog verder uitoefenen.

In lang vervlogen tijden was de neuropsychiater Vincent Martin uit Sint-Niklaas nog deskundige in het panel van het populair-wetenschappelijk programma Hoe?Zo!, met Bart Peeters. De voorbije jaren passeerde hij verschillende keren als expert-gerechtspsychiater in Terzake, Koppen, De Zevende Dag en Telefacts.

Maar Martin was veel meer dan alleen een mediafiguur. Het was onder meer onder zijn deskundige leiding dat de veelbesproken robotfoto’s van de Bende van Nijvel gemaakt werden.

Het mediasucces lokte nieuwe patiënten naar de praktijk van dokter Martin. Vooral vrouwen. En ook al ontkende hij de feiten eerst, blijkbaar had dokter Martin het toch bijzonder moeilijk om de afstand dokter-patiënt te bewaren. De zeven vrouwen die de voorbije jaren een klacht indienden, vertelden onafhankelijk van elkaar en zonder dat ze elkaar echt kennen, een vergelijkbaar verhaal.

Hetzelfde patroon komt altijd terug, zo staat te lezen in het gerechtelijk dossier. “Eerst is er zeer geleidelijk knuffelen, dan massage en nog later kwam het zelfs tot seksuele handelingen met ejaculatie van de arts op het lichaam van de vrouwen.”

Bron » De Standaard