Zwarte wapenhandel via internet

Op Belgische internetsites worden op grote schaal wapens aangeboden. De verkoop van wapens op het internet is flagrant in strijd met de nieuwe wapenwet, die in juni vorig jaar van kracht werd. Het eerste lid van artikel19 is overduideijk: “Het is verboden wapens per postorder of via het internet te verkopen aan particulieren”.

Dat verbod wordt op grote schaal geschonden, zo blijkt. Via zoekertjessites worden nog volop wapens aan de man gebracht. Het gaat daarbij niet alleen om geweren voor de jacht, maar ook om krachtig wapentuig zoals een automatisch FAL-geweer of een Remington Varmint. Dat laatste wordt door de verkoper omschreven als “een neusje van de zalm snipergeweer”.

Onder meer op de zoekertjessite 2dehands.be worden veel wapens aangeboden. Het gaat om vuurwapens, maar ook om verboden messen. De site zegt dagelijks advertenties te verwijderen en rekent op vrijwilligers om onrechtmatige zoekertjes te signaleren. Maar de beheerders van de site zeggen dat er discussie bestaat over wat een totaalverbod op wapens juist inhoudt.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie treedt voorlopig niet actief op tegen de wapenverkoop via het internet. De dienst neemt eerder de rol van doorgeefluik op zich. Meldingen van burgers over onlinewapenverkoop worden door de FCCU doorgespeeld aan de betrokken diensten. Daarvoor rekent de eenheid onder meer op de site eCops, waar internetcriminaliteit gemeld kan worden. In een latere fase kan de computerafdeling van de politie ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij het opsporen van de adverteerder.

De Nationale Unie van Wapenmakers, Jagers en Sportschutters (NUWJS) zei gisteren dat de nieuwe wapenwet de zwarte handel inderdaad in de hand werkt. “De vakhandel wordt afgestraft en blijft met enorme onverkochte voorraden zitten”, aldus vicevoorzitter Jean-Marie Demaret. Hij zegt dat de sector 80 procent van zijn omzet heeft verloren, en wil voor de rechtbank een schadevergoeding van de Belgische Staat eisen. Het Grondwettelijk Hof zal zich begin september uitspreken over zeven beroepen die tegen de wet werden ingediend.

Bron » De Standaard