Ex-vrouw deed antisemitische FN-senator en Vlaams Belang-raadslid de das om

FN-senator Michel Delacroix neemt ontslag als partijvoorzitter, terwijl Vlaams Belang-raadslid Luc Van Keerbergen uit zijn partij gezet wordt. Aanleiding is een filmpje waarin Delacroix en Van Keerbergen een anti-joods lied zingen. Delacroix houdt zich wel vast aan zijn senaatszetel.

“Mijn kleine Joodse meisje is in Dachau. Ze ligt in de ongebluste kalk. Ze is weggegaan uit haar getto om levend verbrand te worden.” FN-senator Delacroix zingt op reis in Spanje met vrienden en familie deze tekst op een melodie van een lied van Guy Béart, een Franse chansonnier van Joodse origine.

Het Vlaams Belang OCMW-raadslid Luc Van Keerbergen uit Machelen zingt gretig mee. Delacroix’s toenmalige vrouw maakte twee jaar geleden met een gsm een opname van de wansmakelijke zangpartij, en heeft ondertussen de echtscheiding aangevraagd met de blinde FN-senator.

De vrouw voegde die opname bij het echtscheidingsdossier, en het filmpje werd gisteren gelekt aan een aantal collega-senatoren van het extreem-rechts parlementslid. Die maakten de opname publiek.

Meteen kon de Franstalige extreemrechtse partij niet anders dan Delacroix al zijn uitvoerende partijfuncties af te nemen. Hij is niet langer partijvoorzitter, hoofd van de studiedienst en lid van het partijbureau. Van Keerbergen werd na het uilekken van de opname meteen uit de partij gezet. Het FN gaat niet zover.

“Delacroix zijn mandaat als senator is van hem, niet van de partij. Hij moet daarover dus zelf oordelen. We nemen daarover op ons partijbureau volgende week een standpunt in”, stelt Brussels FN-parlementslid Patrick Sessler in een reactie.

“Het gedrag van Delacroix is uiteraard onaanvaardbaar, niemand in onze partij keurt dit goed. Het is gruwelijk en wansmakelijk, dat heeft het partijbureau unaniem gesteld. Hij was onmiddellijk akkoord ontslag te nemen als voorzitter en erkent dat het incident ‘van slechte smaak getuigt. Ter verdediging voert hij aan dat het al laat was, en hij moe was van de vlucht naar Spanje”, zegt Sessler.

Delacroix en Van Keerbergen hebben meteen ook een klacht van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding aan hun been. Het Forum der Joodse organisaties stelt zich burgerlijke partij. Als Delacroix zelf geen ontslag neemt als senator kan alleen een veroordeling wegens racisme hem uit zijn ambt als parlementslid ontzetten.

“De feiten gebeurden in Spanje, dus is alleen het Spaanse recht bevoegd hem te veroordelen”, voert Sessler aan ter verdediging. Zowat elke partij vraagt ondertussen aan minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) dat hij van zijn positief injunctierecht gebruik maakt en dus zelf het parket opdracht geeft om de zaak te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat politici van het Front National voor soortgelijke feiten in opspraak komen. Delacroix zelf werd in 1999 veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk. Tijdens een huiszoeking bij hem thuis in 1994 trof de politie een heus wapenarsenaal aan en stapels aan negationistische literatuur.

Bij andere gelegenheden ging het onder meer om het schenden van Joodse graven en om het brengen van de Hitlergroet. Ex-voorzitter Daniël Féret werd meermaals veroordeeld, voor hij de fakkel moest doorgeven aan Delacroix. Wie de nieuwe FN-voorzitter wordt, beslist de partij volgende week.

Bron » De Standaard