“Meerderheid magistraten werkt goed”

De overgrote meerderheid van de magistraten in ons land werkt goed en in alle onafhankelijkheid. Dat zei raadsheer Stéphane Goux dinsdag bij de opening van het gerechtelijk jaar in Luik. De Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé pleitte voor een actieplan om de gerechtelijk achterstand in strafzaken weg te werken. Alleen zo kan Justitie geloofwaardig blijven, zei hij.

Het Luikse hof van beroep zit momenteel zonder eerste voorzitter. Michel Joachim is met pensioen en zijn opvolger Marc Dewart heeft de eed nog niet afgelegd. De toespraak dinsdag werd daarom gehouden door Stéphane Goux, die onder meer het proces-Dutroux voorzat. Goux stelde dat de meerderheid van de 1.675 magistraten in ons land goed en onafhankelijk werken.

Schandalen bij Justitie zoals die nu de actualiteit halen zijn hoogst uitzonderlijk, zei hij. Procureur-generaal Visart de Bocarmé pleitte voor maatregelen om strafzaken sneller te kunnen behandelen. “Een late straf verliest elke zin bij wie ze moet ondergaan terwijl het belang van de slachtoffers om een kordaat, repressief antwoord vraagt”, zegt Stéphane Goux.

Bron » De Tijd