“Staatsveiligheid kan al weken niemand in de gaten houden”

De Staatsveiligheid ligt al meer dan een maand op apegapen. Dat schrijft De Tijd. Volgens Alain Winants, de chef van de Staatsveiligheid, kan men zelfs niemand meer in de gaten houden met een simpel cameraatje.

“Gelet op de wereldwijde terreurdreiging bevinden we ons in een zeer benarde situatie, om het eufemistisch te zeggen. De geloofwaardigheid van België krijgt een ferme deuk”, zegt Winants.

Ruzie in regering

De oorzaak is volgens De Tijd een ruzie in de federale regering-Leterme tussen de MR en de PS. De regeringspartijen zouden bakkeleien over de benoeming van een Franstalige magistraat die samen met twee Nederlandstalige magistraten toezicht moeten houden op de inlichtingendiensten. “Zolang de benoeming van de toezichtscommissie uitblijft, mag de Staatsveiligheid minder doen dan ooit”, aldus Winants.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) stuurde gisteren een brief naar premier Yves Leterme (CD&V) met de vraag om de zaak hoogdringend op te lossen.

Bron » De Morgen