Belgisch recht telt 1.007 verschillende verjaringstermijnen

Net nu de Kamercommissie Seksueel Misbruik overweegt om een nieuwe verjaringstermijn voor seksueel misbruik van minderjarigen in te voeren, maakte N-VA-Kamerlid Kristien Vanvaerenbergh (N-VA) bekend dat het Belgisch recht nu al liefst 1.007 verschillende verjaringstermijnen telt.

Ze wil dat dit verandert en legde het probleem in de Kamer voor aan de Minister van Justitie. Die liet via zijn staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) weten dat verjaring “maatwerk” is. “Een moord kan niet even snel verjaren als een verkeersovertreding”, zo luidde het.

Maar de minister gaf toe dat 1.007 verschillende verjaringstermijnen wel wat veel is. Hij wil nu dat er een commissie van deskundigen komt om de verjaringstermijnen eenvormig te maken. Vanvaerenbergh (N-VA) baseerde zich voor haar berekening op een studie van professor Claeys van de Universiteit van Gent.

Bron » Gazet van Antwerpen