Sfeer bij Staatsveiligheid zwaar verziekt

De politiek wil opheldering over de werkomstandigheden bij de Staatsveiligheid. Het personeel van de inlichtingendienst klaagt er over een dwangregime. Dat berichtte de Franstalige krant La Dernière Heure gisteren.

Van de goed 500 personeelsleden zouden heel wat mensen kampen met problemen rond stress, pesten, depressie en alcoholisme. De beide arbeidspsychologen namen onlangs ontslag uit onvrede met de situatie en door het gebrek aan respons bij de directie.

In de zomer van 2010 bleek al uit een audit door het Comité I, de toezichthouder op de inlichtingendiensten, dat “volgens een deel van het personeel de visie, de leiding en de communicatie afwezig of op zijn minst zwaar deficiënt zijn”.

Er was ook sprake van “relationele problemen” tussen de directie en de medewerkers. “Als deze getuigenissen kloppen, moet er een onderzoek komen, zegt senator Danny Pieters (N-VA).” Justitiespecialist Renaat Landuyt (sp.a) treedt hem bij. Bij het Comité I wil men enkel kwijt “dat er geen klachten zijn van het personeel van de Staatsveiligheid.”

Bron » De Morgen