“Ik hoop dat het deze keer waar is”

“Als het klopt, is het fantastisch nieuws”, reageert David Van de Steen (38) op het nieuws over de opgepakte man die mogelijk deel uitmaakte van de Bende van Nijvel. Hij zag hoe zijn zus, moeder en vader neergemaaid werden bij de overval door de Bende in Aalst. Maar hij zet er niet al zijn hoop op.

Op 9 november 1985 sloeg de Bende harder toe dan ze ooit hadden gedaan. Acht mensen werden in en rond de Delhaize aan de Parklaan afgemaakt. Omstreeks 19.30 uur arriveerde een Volkswagen Golf GTI op de parking. Drie mannen, gemaskerd met sjaals en bivakmutsen stappen uit. Via de achteringang komen ze binnen en schieten op alles wat beweegt. De beruchte ‘reus’ schiet iedereen neer die hem voor de voeten loopt.

De kassiersters moeten hun kassa’s leegmaken en een kleine brandkoffer wordt ook meegenomen, in totaal een 737.777 Belgische frank. Acht mensen lieten het leven: Dirk Nijs, zijn dochtertje Els Nijs (9), Marie-Jeanne Van Mulder, Georges De Smet, Jan Palsterman, Gilbert Van De Steen (43), Thérèse Van Den Abiel (39), en Rebecca Van De Steen (14).

In nog geen drie minuten tijd worden minstens veertig schoten gelost. Ook buiten werden klanten, die al in hun wagen zaten, beschoten. Nadien rijdt de Golf weg via de toegang aan de Ninoofsesteenweg. Ze worden nog even achtervolgd maar na zeven kilometer raken politie en rijkswacht het spoor kwijt. De wagen vluchtte naar Ninove en aan kruispunt Den Doorn, ging het naar links om via de steenweg door Gooik en Pepingen naar Halle te rijden. Mogelijk werd één van de drie bij hun vlucht aan de Delhaize dodelijk geraakt.

Niet euforisch

David Van de Steen was er die avond met zijn ouders Thérèse en Gilbert, en zijn grote zus Rebecca. Hij reageert niet echt euforisch op de vangst van een mogelijke verdachte. “Tijdens de afgelopen dertig jaar hebben we al zoveel meegemaakt”, zegt hij.

“Er zijn zoveel personen, groepen of bendes tevergeefs verdacht geweest of opgepakt. Dit is nu de zoveelste, al weet ik niet wie het is. Maar klopt het ook? Blijkbaar heeft hij nog altijd niet bekend, dus we komen misschien weer in hetzelfde straatje als vroeger. En als hij er iets mee te maken heeft, is hij misschien één van de uitvoerders, maar wie zijn dan de opdrachtgevers? Misschien heeft de aanhouding wel met politiek te maken, zo net voor de verkiezingen? Alles is gewoon nog altijd één groot vraagteken.”

Hoop

Maar toch leeft hij op hoop. “Moest het waar zijn, dan is dat fantastisch nieuws”, zegt hij. “Je blijft hopen dat er een ontknoping komt, maar na alles uit het verleden blijf ik wel sceptisch. Zeker in het begin was het enorm verwarrend.” Op de vraag of hij naar een toekomstig proces zal gaan om de dader in de ogen te kijken of vragen te stellen: “Als er al een proces van komt, gaat dat zeker nog jaren duren”, vertelt David. “Alleen al de vertaling van die dossiers. En dan zijn er in het verleden zoveel procedurefouten gemaakt dat het gewoon een monsterproces wordt.”

Bron » Het Laatste Nieuws