Integriteit geen prioriteit op politieschool

Politierekruten leren nauwelijks hoe ze best reageren wanneer ze voor een moreel dilemma staan. Onder meer daardoor zijn sommigen bereid wangedrag van collega’s te verzwijgen, leert een doctoraat van de KU Leuven, waarover De Standaard bericht.

Annelies De Schrijver, criminologe aan de KU Leuven, onderzocht hoe integriteit bij jonge politie-inspecteurs zich ontwikkelt. Daarvoor ondervroeg ze ruim vierhonderd rekruten (verspreid over zes scholen) op verschillende momenten tijdens hun opleiding en stage. Een aantal onder hen werd ook apart geïnterviewd.

Uit haar doctoraat blijkt dat tijdens de opleiding tot inspecteur de aandacht voor integriteit beperkt is. Elke school heeft het vak deontologie, maar daarmee houdt het vaak op. Het maakt slechts een zeer klein deel uit van het opleidingsjaar: tussen de acht en de veertien uren in totaal. De invulling van het vak verschilt ook zeer sterk.

“Tijdens de opleiding neemt de kennis van de regels over integriteit uiteraard toe”, zegt De Schrijver. “Maar de vaardigheden die gepaard gaan met reageren op morele dilemma’s veranderen nauwelijks nog bij de rekruten. Dat komt doordat er tijdens de opleiding weinig aandacht voor is.”

Bron » De Standaard