Relletje rond foto met N-VA-excellenties op feestje

Na de heisa over een uitspraak van vicepremier Jan Jambon gisteren duikt nu een foto op van twee N-VA-excellenties in gezelschap van Bob Maes, oprichter van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Organisatie (VMO), de voorloper van de later verboden Vlaamse Militanten Orde. Verschillende politieke partijen eisen dat Francken opstapt.

Het voorbije weekend is in beperkte kring de 90e verjaardag van Bob Maes gevierd. Bob Maes is de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Onder de aanwezigen onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en federaal staatssecretaris Theo Francken (N-VA), meldt de blog van het Anti-Fascistisch Front.

Dat een deel van de Vlaams-nationalistische beweging banden heeft met extreemrechts en zelfs verwikkeld is geraakt in de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, is geen geheim.

Bob Maes is van 1971 tot 1985 senator geweest voor de Volksunie. In de jaren 70 was hij een fel tegenstander van het Egmontpact, maar hij stapte niet over naar het extreemrechtse Vlaams Blok. Na de ontbinding van de Volksunie koos hij voor de N-VA. Zijn dochter Lieve Maes is nu Vlaams Parlementslid voor die partij.

Rond het verleden van Bob Maes zit wel een donker randje. Tijdens de oorlogsjaren was hij lid van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), de partij van Staf De Clercq en Hendrik Elias die zich verbrandde aan de collaboratie met de Duitse bezetter. In 1944 gaf hij zich aan bij de politie. Hij werd niet veroordeeld, maar verloor wel zijn burgerrechten voor 20 jaar.

In 1950 richtte Bob Maes de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) op, een geuniformeerde ordedienst die officiële banden had met de Volksunie. De VMO kwam in 1970 in opspraak toen enkele leden betrokken raakten in een gevecht tussen plakploegen van het FDF en de Volksunie waarbij Jacques Georgin van het FDF om het leven kwam. Maes ontbond de VMO in 1971.

Enkele ex-VMO’ers waren het daarmee niet eens en richtten de organisatie opnieuw op. Die heette voortaan Vlaamse Militanten Orde, en radicaliseerde onder Bert Eriksson tot een echte militie die in 1981 verboden werd.

Hoe dan ook is er een nieuwe rel over hoe de N-VA omgaat met de collaboratie. “Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Ook in de Franstalige pers wordt het nieuws opgepikt, maar in Le Soir bijvoorbeeld wordt geen onderscheid gemaakt tussen Vlaamse Militanten Organisatie en Vlaamse Militanten Orde.

Minister Weyts ziet geen graten in zijn aanwezigheid op het verjaardagsfeestje van Maes. “Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid, in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs, Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat. En dan? Is extreem-links zo hopeloos geworden dat ze van zulke onbenulligheden een politieke rel willen maken?”

“Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester” op het gemeentehuis, onderstreept staatssecretaris Francken, die spreekt van een onaanvaardbare “heksenjacht tegen een 90-jarige”. Hij herinnert eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. “Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA”, zegt Francken nog.

PS, CDH, PVDA en SP.A eisen nu het ontslag van Francken als staatssecretaris.

Bron » VRT Nieuws