SP.A en PVDA eisen ontslag van staatssecretaris

De partijen SP.A en PVDA eisen het ontslag van de pas aangestelde Theo Francken en Ben Weyts (beiden N-VA) omdat ze zaterdag aanwezig waren op een feest voor Bob Maes. Dat is de oprichter van het omstreden VMO, maar ook jarenlang senator voor de Volksunie.

Weyts zelf heeft zijn aanwezigheid op het feest intussen bevestigd: “Ja, ik was aanwezig op de huldiging in het gemeentehuis van Zaventem. Bob Maes is een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid (Lieve Maes, nvdr.).”

De oppositiepartijen SP.A en PVDA zien dat anders. SP.A eist het ontslag van Francken. “Hij moet beseffen dat hij staatssecretaris is en niet zomaar alles meer kan’, zegt fractieleidster Karin Temmerman. ‘Hij vertegenwoordigt de regering. Ik vraag me af wat Open VLD en CD&V hiervan vinden.”

Francken zelf ziet het probleem niet. ‘Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester’, zegt de staatssecretaris, die spreekt van een onaanvaardbare heksenjacht tegen een 90-jarige. De burgemeester van Zaventem zegt dat hij maar heel kort op de viering was en dat het feest een privé-initiatief was van N-VA.

Het ontslag van Vlaams minister Weyts vraagt SP.A voorlopig niet. Vlaams fractieleider John Crombez wil wel snel duidelijkheid van minister-president Geert Bourgeois over wat de regels zijn voor zijn ministers. “Weyts doet het incident af als een onbenulligheid. Dat is nogal hard voor een pak mensen voor wie dit helemaal geen onbenulligheid is”, aldus Crombez.

PVDA wil wel dat Weyts de deur wordt gewezen. “Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens WO II, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte”, zegt voorzitter Peter Mertens.

Bob Maes was als jongere lid van het VNV, dat tijdens WO II collaboreerde. Maes gaf zichzelf in 1944 aan bij de politie en raakte jarenlang zijn burgerrechten kwijt.

In 1950 richtte Maes de Vlaamse Militanten Organisatie op, tussen 1958 en 1963 officieel verbonden aan de Volksunie. In 1971 ontbond Maes de beweging. Er kwam een nieuwe, extremere leiding aan het hoofd van het VMO. In 1981 werd de beweging veroordeeld voor geweld en wapenbezit.

De woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever wil aan de zaak weinig woorden kwijt. “We gaan hier helemaal niet op reageren. We hebben wel andere en betere dingen te doen hier in Shanghai.” De Wever is op dit moment op handelsmissie in Shanghai, de grootste haven ter wereld.

Bron » Het Nieuwsblad