Staatsveiligheid zet bodyguards in als spion

De Belgische Staatsveiligheid krijgt 23 extra analisten. Opvallend is dat het niet om extra aanwervingen gaat. De agenten die nu voor de dienst persoonsbescherming werken, worden gerecycleerd en omgeschoold tot analist. Tot groot ongenoegen van de vakbonden, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De dag na de verijdelde aanslag in Verviers kondigde de regering-Michel twaalf maatregelen tegen terreur aan. Eén daarvan was de “versterking van de analysecapaciteit van de Staatsveiligheid”.

De Standaard vernam dat er voor de capaciteit van de analyse 23 personen bij komen. Maar dat zijn geen extra aanwervingen. Die 23 werken vandaag al voor de Staatsveiligheid, meer bepaald bij de afdeling “close protection”. Die afdeling persoonsbescherming bij de Staatsveiligheid wordt nu opgedoekt. De federale politie gaat die taak en een deel van het personeel overnemen.

Volgens de vakbond Sypol, die ook bij de Staatsveiligheid is vertegenwoordigd, is die “recyclage” onlogisch. “Sommige van de inspecteurs doen dat werk al vijftien jaar. Behalve tijdens hun stage hebben ze nooit iets anders gedaan dan bescherming. Het is ondoenbaar om hen dan zomaar in te schakelen bij de analisten”, zegt vakbondsvrouw Anne-Marie Vansichen.

Bron » De Morgen