Inlichtingendiensten vragen meer middelen

De twee Belgische inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst (ADIV, Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid), vragen meer middelen voor hun algemene werking en voor de strijd tegen dreigingen zoals het radicalisme en de cybercriminialiteit in het bijzonder. Dat hebben de bazen van beide diensten vanochtend gezegd in de Kamercommissie Defensie.

Dit jaar werkt de ADIV in “overlevingsmodus”, zei luitenant-generaal Eddy Testelmans, de baas van het ADIV. De militaire inlichtingendienst zal haar taken nog kunnen uitvoeren, maar niets meer. De door de regering opgelegde besparingen “kunnen geen jaren blijven duren” zonder dat de capaciteit van de ADIV zou dalen.

Nu al kan er geen enkele investering voor de modernisering gebeuren. En de 24 specialisten die nodig zijn voor de strijd tegen de cybercriminaliteit kunnen voorlopig niet aangeworven worden. Bovendien gaat twintig procent van de specialisten van de ADIV binnen de vijf jaar met pensioen.

Jaak Raes, het hoofd van de Staatsveiligheid, schetste een gelijkaardig beeld van zijn dienst. “De besparingen betekenen een zware prijs voor een kleine verdedigingsdienst”, zei Raes. Door de beslissing van de vorige regering, op 1 september, kan de staatsveiligheid voorlopig niemand aanwerven. Raes hoopt de komende drie jaar 120 nieuwe mensen te kunnen recruteren voor zijn dienst.

Bron » De Morgen