“Politiediensten zitten op tandvlees, normale opdrachten in gedrang”

De ‘normale’ politieopdrachten komen in het gedrang door het verhoogde terreuralarm en dat is in de eerste plaats te wijten aan de besparingen die bij de politiediensten worden doorgevoerd, zo stellen de politievakbonden ACV en VSOA vandaag. “Bij het minste dat er voorvalt, zit de politie op haar tandvlees”, luidt hun aanklacht. NSPV pleit er dan weer voor om de politieopdrachten terug te dringen tot de kerntaken.

Verschillende burgemeesters klagen vandaag in Het Laatste Nieuws aan dat de politiediensten door de verhoogde terreurdreiging op hun tandvlees zitten. Het wordt daardoor steeds moeilijker om de normale politietaken, zoals controleacties tegen rondtrekkende dievenbendes, uit te voeren.

De politievakbonden erkennen het probleem. “De politici hebben dit zelf in de hand gewerkt. Ze hebben jarenlang bespaard op de veiligheidsdiensten en dan vooral de politie”, zo zegt Vincent Houssin van VSOA politie. “Daardoor is er momenteel een tekort aan 3.000 effectieven. Bij het minste dat er dan voorvalt, zit de politie dan natuurlijk op haar tandvlees.”

“Op vlak van personeel en werking is er zwaar beknot bij de politie. Sommige van de eenheden kennen een onderbemanning van 20 procent”, zo stelt ook Jan Adam van ACV Politie. “Het is nu al moeilijk om het hoofd boven water te houden. En door de onrealistische besparingen die de huidige regering voorziet, zal de situatie alleen nog maar verslechteren”, klinkt het nog.

Gert Cockx van politievakbond NSPV erkent eveneens dat het huidige takenpakket van de politie te groot is in verhouding tot het personeelsbestand. Maar hij legt de oorzaak daarvoor niet bij de besparingen. “Als er extra taken bijkomen, dan moet je ergens anders knippen”, klinkt het.

Hij pleit er dan ook voor dat de politie zich meer op haar kerntaken richt. “We moeten roeien met de riemen die we hebben. Er moeten dan keuzes gemaakt worden, ook al zijn sommige daarvan pijnlijk.”

Bron » De Morgen