Zonechef schrijft boek als afscheid

Johan Vanwezer, zonechef van de politiezone Halle, ging op 1 februari met pensioen. Tijdens een afscheidsfeest verraste hij iedereen door een boek voor te stellen over zijn ervaringen bij de politie.

Een kwarteeuw stond Johan Vanwezer aan het hoofd van de Halse politie. Met hem ging afgelopen weekend dan ook een icoon met pensioen. Vanwezer maakte de hele evolutie van een gemeentepolitie met een korps van amper 35 politieagenten in 1990 tot de geïntegreerde lokale politie van vandaag met zo’n 100 manschappen, van op de eerste rij mee.

“Deze politiehervorming, maar ook de affaire Dutroux, de Bende van Nijvel, de aanslagen van de CCC, en nu binnenkort de fusie van de zones van Sint-Pieters-Leeuw en Beersel …: allemaal hebben ze het politieleven veranderd”, zegt de zonechef.

“Enkele weken geleden volgde ik een studiedag in de politieschool voor politiemensen die binnenkort met pensioen gaan. Hier gaven ze ons de raad om niet te lang te speechen. Vandaar mijn keuze om mijn memoires in een boek te gieten dat ik in eigen beheer uitgaf”, vertelt Vanwezer.

“Al die verhalen en anekdotes heb ik vooral neergeschreven voor mijn kleinkinderen. Zij zijn nu nog te klein om te beseffen dat hun opa bij de politie werkte maar met dit boek zullen ze dit later wel beseffen”, lacht hij.

Het boek heet dan ook toepasselijk Opa vertelt over de politie, met op de cover Johan Vanwezer tussen zijn kleinkinderen. “Ik heb niet de pretentie een volledige evolutie te beschrijven. Dit boek gaat over hoe ik bepaalde zaken heb ervaren en bevat anekdotes die ik meemaakte”.

Die anekdotes had Johan Vanwezer voldoende. Hij begon zijn carrière bij de politie in 1979, als burgerpersoneelslid bij de toen pas opgerichte sociale dienst van de politie van Leuven. In 1984 verhuisde hij naar Sint-Pieters-Leeuw, waar hij adjunct-commissaris was. Later maakte hij de overstap naar Halle. Sinds 16 januari 1990 stond hij aan het hoofd van de Halse politie.

Commissaris Isabel Stalpaert volgde Vanwezer op als vervangend korpschef. Vanaf 2016 fuseren de politiezones van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel tot de politiezone Zennevallei waarvan vermoedelijk Mark Crispel zonechef wordt. Zijn kandidatuur werd inmiddels voorgedragen.

Het boek van Johan Vanwezer is niet te koop in de boekhandel. Wie een exemplaar wil, kan de auteur mailen op johanvanwezer@live.be

Bron » Het Nieuwsblad