“Belgische Staatsveiligheid heeft agenten nodig in het buitenland”

De Belgische Staatsveiligheid zou over agenten in het buitenland moeten beschikken, vindt Europees antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove. “Ze zou agenten moeten kunnen inzetten in landen die belangrijk zijn voor ons, zoals bijvoorbeeld Marokko”, zei de Belg vandaag op Bel-RTL.

De Kerchove vindt dat België meer middelen moet vrijmaken voor de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV. “Het zou een goede zaak zijn als België meer investeert in binnenlandse en buitenlandse inlichtingen. We hebben twee goede diensten, maar ik denk dat er nog marge is voor vooruitgang. Iets wat budgettaire middelen vereist”, klonk het nog.

Eerder deze week bevestigde Justitieminister Koen Geens nog dat de Staatsveiligheid in totaal honderdvijftig agenten mist. Het gaat om informantenbeheerders en onderzoekers van terrorisme en radicalisering. Daarnaast zijn er te weinig observatieagenten die doelwitten schaduwen en is er een tekort aan strategische analisten, vertalers en juristen die bezig zijn met bijzondere inlichtingenmethoden, zo schreef De Standaard gisteren.

Bron » De Morgen