“Bescherming van staatshoofden en vips één grote knoeiboel”

De Tijd-journalist Lars Bové legt in zijn boek ‘De Geheimen van de Staatsveiligheid’ wanpraktijken bij die Staatsveiligheid bloot. Zo zou de bescherming van staatshoofden en andere vips een knoeiboel zijn in België.

De Staatsveiligheid zou “een op de vier (beveiligings)opdrachten weigeren en zelfs een limobedrijf inhuren door een gebrek aan personeel”, schrijft Bové, die zich heeft gebaseerd op een nooit eerder onthuld rapport van de toezichthouder Comité I.

Het aantal topontmoetingen in Brussel is de laatste jaren sterk gestegen, waarbij de staatshoofden moeten beschermd worden. Maar door een gebrek aan personeel weigert de Staatsveiligheid één op de vier aanvragen. Een ander gevolg is dat het aantal overuren toeneemt. Tussen 2010 en 2013 steeg het aantal overuren boven de 44.000.

Om het gebrek aan personeel te compenseren, worden er inlichtingenofficiers ingeschakeld om bewakingsopdrachten uit te voeren. In sommige gevallen huurt de Staatsveiligheid zelfs limousinebedrijven in.

Alain Winants, de vorige baas van de Staatsveiligheid, acht de vorige regeringen verantwoordelijk voor de wantoestanden. “De regering heeft ons herhaaldelijk extra geld beloofd voor die beschermingsopdrachten, maar we hebben nooit iets gekregen.”

Winants’ opvolger, Jaak Raes, vindt het hoog tijd dat de politie die beschermingsopdrachten op zich gaat nemen. “We moeten deze opdracht naar de politie overhevelen, maar we mogen dat niet overhaast doen”, zegt Raes, die overigens geen probleem ziet in het inschakelen van limousinebedrijven, omdat de protectiedienst van de Staatsveiligheid pas ingezet moet worden “als er een echt veiligheidsrisico is”.

Bron » De Morgen