Het is vandaag exact 35 jaar geleden dat Paul Bail werd vermoord door zijn klusjesman Michel Proot. Die had hem op 13 augustus 1980 in elkaar geslagen en gekneveld achtergelaten in Bails auto. Toen Bail zich wou bevrijden uit zijn hachelijke positie, stikte hij doordat de strop rond zijn nek werd aangespannen.
Op vrijdag 15 augustus 1980 werd Paul Bail (64) vermoord. De rentenier, die steeds vrijgezel bleef, werd de zondag erop dood teruggevonden in zijn oranjerode DAF in de Beukenlaan. Rik Cipers was degene die ‘Bailke’, zoals hij genoemd werd, vond. “Ik heb Bailke goed gekend, want ik bewerkte de velden (waar nu het nieuwe rusthuis staat, red.) en die grensden aan zijn park”, steekt hij van wal. “Ik zag hem daar dikwijls rondfietsen en we deden regelmatig een babbeltje. De man was wel gesloten voor de Hoegaardiers. Hij had het voornemen om honderd jaar oud te worden, maar dat is dus niet gelukt”.
“We kwamen op zondag 17 augustus na de mis uit de kerk en toen bleek dat Bail al een paar dagen vermist was”, gaat Cipers verder. “Max Smolders, de huurder van de bijhorende boerderij, zei dat hij niet wist waar ‘meneerke’ was. Ook zijn auto was verdwenen. De burgemeester en omstaanden kwamen erbij en toen bleek dat er een oranjerode DAF in de Beukenlaan stond. Ik ben toen als eerste met de fiets naar de Beukenlaan gereden, vond daar de auto, met een plas bloed onder. Daarna ben ik weer naar het Gemeenteplein gereden en de politie werd verwittigd”, vertelt Cipers.
Voor dood achtergelaten
Garagist Honorez Celis uit Aalst-Nerm heeft de auto met een koevoet opengebroken en in de koffer werd het lijk van Bail gevonden, met strop rond de nek, aan handen en voeten gebonden, en verbonden met zijn hielen. “Doordat hij zich heeft proberen te bevrijden, heeft hij zichzelf gewurgd. Het was een typische paracommandoknoop, waardoor heel snel de link met Michel Proot, een 27-jarige ex-para uit Genval gelegd werd.”
“Die was klusjesman in het domein en vroeg steeds meer geld aan Paul Bail. Hij eiste zelfs zijn postzegelcollectie op.” Toen hij op die noodlottige vrijdag binnenbrak in het huis, werd hij betrapt door Bail. Proot sloeg hem neer met een glazen voorwerp en dacht dat hij dood was. Hij liet hem voor dood achter in de koffer van Bails auto. Op 26 augustus stond het hele dorp te kijken naar de reconstructie aan het herenhuis Bail, nu gekend als Kapittelhuis.
De familie was alleszins zeer rijk. Bail woonde afwisselend in Hoegaarden en in Brussel. Hij was de laatste bewoner van het Kapittelhuis en stamde langs moederskant uit de brouwersfamilie Dumont uit Hoegaarden. De familie had heel wat bezittingen. “Zo werd na de dood van Bail 500 hectare bos, in het noorden van Frankrijk en een stuk in België met villa, in de provincie Luxemburg, eigendom van de Belgische Staat. En voor de openbare verkoop van de inboedel van het Kapittelhuis in november 1981, werd het een echte stormloop”, aldus Cipers.
Geknoeid met erfenis
De gemeente vatte onmiddellijk het plan op om herenhuis en park aan te kopen, maar in februari 1981 doken er plots erfgenamen op. Een paar maanden later, in mei, werden notaris Rosseeuw uit Tienen en een verre verwant van hem aangehouden, omdat ze geknoeid hadden met de erfenispapieren. Toen stond niets de aankoop van het domein door de gemeente in de weg.
In november 1981 besliste de gemeente het te kopen, waarna het domein tien jaar zonder bestemming bleef liggen. Tot in maart 1990 toenmalig burgemeester Frans Huon het project Vlaamse Toontuinen kwam voorstellen. Na de realisatie daarvan groeide het domein, vanaf dan de Tuinen van Hoegaarden genoemd, met het Kapittelhuis uit tot een grote toeristische attractie in de regio.
Bron » Het Laatste Nieuws