Twintig jaar geleden verdween Paul Vanden Boeynants

Twintig jaar geleden beleefde België een politieke misdaadthriller. Paul Vanden Boeynants, oud-premier en minister van Staat, verdween op zaterdag 14 januari 1989 spoorloos. Enkel zijn pijp, hoorapparaat en een schoen werden teruggevonden in zijn garage in Elsene.

‘Hier de Socialistische Revolutionaire Brigades. U zal VDB slechts terugzien in kleine stukjes. Waarschuw de politie niet, het zal tot niets leiden.’ Zo werd de ontvoering de dag nadien opgeëist in een telefoontje bij Le Soir. De ontvoering van de minister van Staat was wereldnieuws. Na een reeks valse opeisingen, mislukte zoektochten en een emotionele oproep van VDB’s zoon werd de ex-premier dertig dagen later gezond en wel vrijgelaten in de buurt van het station van Doornik.

VDB zat al die tijd opgesloten in een villa in de Noordfranse stad Le Touquet. De familie van de Brusselse politicus had 1,5 miljoen euro losgeld betaald, aan de Bende van Haemers. Kopstuk Patrick Haemers liep al snel tegen de lamp. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel op 14 mei 1993, vóór aanvang van zijn assisenproces.

Bron » De Standaard