Meer personeel voor analyse politiebeelden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon belooft een personeelsuitbreiding van de arrondissementele communicatie- en infodiensten SICAD. Die moeten de beelden analyseren van de camera’s voor nummerplaatherkenning, de zogenaamde ANPR-camera’s.

De minister wil ook een nationale server om deze lokale ANPR-camerasystemen te voeden. Jambon maakte een en ander bekend op vraag van volksvertegenwoordiger Tim Vandenput (Open VLD) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De gegevens kunnen worden gebruikt voor trajectcontroles, maar ook voor het opsporen van dievenbendes of terroristen.

Aanleiding voor de vraag van Vandenput was het personeelstekort van het SICAD in Leuven. Daar worden de beelden van de Vlaams-Brabantse camera’s geanalyseerd. Na de politiezone Druivenstreek maken nu ook Sint-Pieters-Leeuw en KASTZE gebruik van het systeem. Het personeel van het SICAD in Leuven kan dit bijkomend analysenetwerk echter niet aan.

“In de context van de versnelde uitrol van het nationale ANPR-netwerk, als één van de 18 antiterreurmaatregelen, zal er parallel voorzien worden in een personeelsuitbreiding van de SICAD’s. De extra middelen die hiervoor nodig zijn zullen voortkomen uit de nieuw geïnstalleerde ANPR-trajectcontroles.

“Wij denken dus dat door personeel toe te voegen er een betere opvolging van de trajectcontroles komt, waardoor een en ander zichzelf terugbetaalt”, aldus Jambon, die ook een nationale server plant om via een nationale database de lokale ANPR-camerasystemen te kunnen voeden.

Vandenput, zelf ook burgemeester van Hoeilaart en zo betrokken bij het ANPR-project, reageert positief op de voorstellen van de minister en dit niet alleen met betrekking tot de beloofde personeelsuitbreiding. Het kamerlid feliciteert de minister eveneens met zijn ‘landelijke aanpak’.

Een synchronisatie op Belgisch niveau die via een nationale server gegevens uitwisselt tussen elke provinciale server maakt volgens Vandenput een echte Belgische aanpak op vlak van het oprollen van inbraken en bendes, evenals van anti-terreuracties mogelijk. “In de strijd tegen criminaliteit en terreur is het belangrijk om deze cameranetwerken met elkaar te verbinden om de pakkans te vergroten”.

Bron » De Standaard