Onderzoek naar Bonkoffsky wordt gestaakt: “Opnieuw afremmende krachten aan het werk?”

Het onderzoeksteam rond de Bende van Nijvel staakt het onderzoek naar Christiaan Bonkoffsky, het gewezen lid van de groep-Diane die kort voor zijn dood bekentenissen aflegde. “Ik hoop dat ze een goede uitleg hebben”, zegt overlevende David Van de Steen.

Net voor kerst kregen nabestaanden van de Bende tijdens een vergadering op het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) nog te horen dat de piste rond de vroegere Aalsterse rijkswachter Christiaan Bonkoffsky hun hoogste prioriteit genoot.

Hij bekende kort voor zijn dood tegenover zijn broer de ‘Reus’ te zijn geweest. Verklaringen van zijn ex-partners en een jeugdvriend, opgedolven medische attesten, de bewuste robotfoto en de chronologie van zijn verlofdagen in 1985 brachten de speurders tot hun overtuiging: Bonkoffsky was de Reus tijdens bij de raids op Delhaize-filialen in Overijse en Eigenbrakel op 27 september 1985.

De Bende van Nijvel (28 doden) opereerde in militaire commandostijl. Als voormalig agent bij de groep-Diane, de speciale eenheden, had de wapengekke Bonkoffsky zo’n opleiding gekregen.

Volgens een gerechtelijke bron, vandaag geciteerd in Het Laatste Nieuws, wordt het onderzoek rond Bonkoffsky nu afgerond. “Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen”, zegt de bron. “Er is hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen boven te halen. Eigenlijk zijn we 99 procent zeker dat hij het niet was, maar aan een dode kun je uiteraard niets meer vragen.”

Volgens de bron gaat het onderzoek nu op andere pistes focussen. Het nieuws over de veronderstelde ontmaskering van de Reus genereerde 400 nieuwe tips.

Enkele weken geleden werd de leiding over het Bende-onderzoek uit handen genomen van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer en toevertrouwd aan Marianne Capelle van het federaal parket. Zij kwam enkele jaren geleden tijdens het proces rond de Limburgse familie Aquino onder vuur te liggen bij Vlaamse strafpleiters wegens het tolereren van verboden opsporingstechnieken door de federale politie.

Alibi in beton

David Van de Steen, overlever van de laatste Bende-aanslag, reageert verrast. Hij zegt te hopen dat er snel een uitleg volgt. “Er waren zoveel elementen tegen die man dat je verwacht dat men een goede reden kan opgeven”, zegt hij. “Heeft men een alibi in beton ontdekt? Een bewijs dat hem definitief schrapt? Als dat zo is: chapeau. Als het gewoon eindigt met ‘we vinden niks’, roept dat bij mij grote vragen op.”

“Eind vorig jaar was Robert Beijer in het land (door de broer van Bonkoffsky aangewezen als medeplichtige ex-rijkswachter, red.). Die broer stelde toen voor om met hem te worden geconfronteerd, want Beijer beweerde dat hij de broer nooit had ontmoet. Men vond dat niet nodig. Daar kreeg je al het gevoel dat er opnieuw afremmende krachten aan het werk zijn. Ik hoop dat er een goede uitleg komt.”

Bron » De Morgen