Voortvluchtige mededader van moord uit 1991 op PS-kopstuk André Cools opgepakt in Italië

In het zuiden van Italië heeft de politie een voortvluchtige dader opgepakt die in 1991 betrokken was bij de moord op voormalig PS-kopstuk en vice-premier André Cools. Cosimo Solazzo, 72 jaar oud intussen, werd door Luikse hof van Assisen veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij zou de huurmoordenaars geronseld hebben. Solazzo was al jarenlang voortvluchtig.

Verschillende Italiaanse media berichten over de arrestatie van Cosimo Solazzo, die als mededader bij de moord in Luik veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Solazzo zou al sinds midden jaren 90 voortvluchtig zijn. Tegen de man was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Hij zou voorlopig door het Italiaanse gerecht onder huisarrest geplaatst zijn, in afwachting van een elektronische enkelband. De Luikse advocaat-generaal Marianne Lejeune, belast met het dossier Cools, zegt nog geen enkele bevestiging te hebben gekregen van de arrestatie.

PS-kopstuk André Cools werd op 18 juli 1991 op 63-jarige leeftijd neergeschoten, toen hij de flat verliet van zijn vriendin Hélène Joiret. Cools werd getroffen door twee kogels: de eerste doorboorde de halsslagader, de tweede ging door zijn hoofd. Ook zijn vriendin werd geraakt en raakte zwaargewond. De crime scene staat in het collectieve geheugen gegrift dankzij een sobere zwart-witfoto van de Luikse fotograaf Gérard Guissard.

Siciliaanse maffia

Cools werd vermoord door twee Tunesische huurmoordenaars die de opdrachtgevers gingen zoeken in het Italiaanse maffiamilieu op Sicilië. Zij werden in 1998 in Tunis veroordeeld tot 20 jaar cel en kwamen vrij in 2011. In Luik werden zij in de aanloop naar de moord opgevangen door Cosimo Solazzo, die hen onderdak verschafte en van wapens en valse identiteitspapieren voorzag. Hij zou hen ook gerekruteerd hebben.

Pas 12 jaar na de moord kwam het tot een proces. Negen beschuldigden moesten voor assisen verschijnen. PS-politicus en voormalig minister Alain Van der Biest was verdacht als opdrachtgever. Hij pleegde op 17 maart 2002 zelfmoord en liet een afscheidsbrief na waarin hij elke betrokkenheid ontkende.

Veroordeeld in 2004

In oktober 2003 stonden acht andere verdachten terecht, allemaal uit de entourage van Van der Biest. Zes van de beklaagden werden in januari 2004 veroordeeld. Cosimo Solazzo werd bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel. “Ik ga geen twintig jaar uitzitten voor feiten die ik niet gepleegd heb”, reageerde hij toen vanuit Sicilië. Naar eigen zeggen kon Solazzo niet aanwezig zijn op het proces omdat hij in Italië veroordeeld was voor een andere zaak en het land niet uit mocht. Daarop werd hij internationaal geseind.

Justitie in Luik heeft de arrestatie van Cosimo Solazzo nooit opgegeven, ook al gebeurde de moord op PS-kopstuk Andé Cools bijna dertig jaar geleden. De verjaringstermijn voor de feiten werd recent verschoven tot 2031. Zolang die termijn niet is verstreken, herinnert Justitie regelmatig de buitenlandse autoriteiten over voortvluchtigen. Dat gebeurde begin 2020 ook voor Cosimo Solazzo.

Ook het FAST-team (Fugitive Active Search Team) van de federale politie liet het dossier overigens niet los. Solazzo heeft drie dochters in België, en vermoed wordt dat hij die regelmatig bezoekt.

Indien de arrestatie wordt bevestigd door de Italiaanse politie, zou Solazzo een nieuw assisenproces kunnen krijgen in België indien hij verzet aantekent. Dat moet eerst wel ontvankelijk worden verklaard.

Corruptieschandalen

Bij het onderzoek naar de moord op Cools kwamen verschillende corruptieschandalen aan het licht, die onder meer leidden tot veroordelingen van verschillende vooraanstaande socialistische politici als Guy Spitaels, Guy Coëme en Willy Claes. Van geen van die zaken werd bewezen dat ze verband hielden met de moord op André Cools.

Bron » Het Laatste Nieuws