VRT en RTBF werken samen aan fictiereeks “1985” over de Bende van Nijvel

Voor de allereerste keer werken Eén (VRT) en La Une (RTBF) samen aan een fictieproject: “1985” wordt een reeks over de Bende van Nijvel. De voorbereidingen voor de reeks, met Franstalige en Nederlandstalige acteurs en crew, zijn volop bezig. “1985” zal ten vroegste in 2022 op Eén te zien zijn.

“1985” is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel terreur zaaide in ons land.

De reeks volgt de vrienden Marc, Franky en zijn zus Inge. Marc en Franky trekken van het platteland naar Brussel om een opleiding bij de rijkswacht, het elitekorps van de ordehandhaving, te volgen. Onverwacht belanden ze in een korps in volle crisis, wanneer het land geteisterd wordt door een reeks brutale overvallen. Inge studeert rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. De drie jongeren worden meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

De daders van de brutale overvallen zijn nooit gevat. Rond de hele zaak hangt al langer een zweem van complotten. Het politieonderzoek verliep in de beginfase zeer chaotisch. Omdat er relatief veel doden vielen voor een relatief lage buit, luidt de complottheorie dat de bende angst wilde zaaien om politieke redenen, en dat de bende door de top van de Belgische politiek, de rijkswacht- en politiediensten beschermd werd. Het onderzoek is sinds 2018 in handen van het federaal parket. Het ultieme doel blijft een “doorbraak”, die nodig is vóór 2025, wanneer het dossier verjaart.

“Deze reeks brengt niet enkel het verhaal van de Bende, maar toont vooral ook de tijdsgeest van de woelige jaren 80”, legt Olivier Goris, netmanager van Eén, uit. “Misschien is een sterke fictiereeks wel de beste manier om die cruciale periode voor ons land terug tot leven te roepen en beter te begrijpen. We zijn heel erg blij dat we dat samen met RTBF kunnen doen, in een allereerste fictie-samenwerking. RTBF is vanzelfsprekend de meest geschikte partner voor dit gemeenschappelijke verhaal over een donker hoofdstuk in onze geschiedenis.”

Volgens Sandrine Graulich, netmanager van La Une, waren ze al lang met elkaar aan het praten, maar was het wachten op het juiste inhoudelijke project. “Elk nieuw Belgisch fictieproject is een avontuur, een gok, iets waarvoor je durf moet hebben. Het kan enkel slagen met creativiteit, lef en ambitie – en dat is precies wat “1985” kenmerkt.”

De reeks wordt geschreven door Willem Wallyn (“De 16”, “All of us”), geregisseerd door Wouter Bouvijn (“De twaalf”) en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks (“Cordon”, “De twaalf”). Stijn Coninx is betrokken als creatief adviseur. Hij regisseerde zelf “Niet schieten”, een film waarin de bijzonder gewelddadige overval van 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst gereconstrueerd wordt.

De opnames zijn voorzien voor volgend jaar. De reeks (8 afleveringen van 50 minuten) zal ten vroegste in 2022 te zien zijn op Eén. Wie erin meespeelt, is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Bron » VRT Nieuws