Bende van Nijvel nog niet ontmaskerd, toch al fictiereeks op VRT

De VRT werkt aan een fictiereeks over de aanslagen van de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig minstens 28 dodelijke slacht­offers maakte. Kan dat, aangezien de bende nog niet ontmaskerd werd? “We willen vooral een breed verhaal brengen over de ­tijdgeest van de jaren tachtig”, zeggen de makers.

Uit de spaarzame details die de VRT al prijsgaf, blijkt dat de ­makers van de tv-reeks 1985 een belangrijke rol in het bende­verhaal zien voor de toenmalige rijkswacht. De reeks zal het verhaal brengen van twee jonge vrienden, Marc en Franky, die in Brussel in de jaren tachtig een carrière starten bij die rijkswacht. Ze beginnen met veel ambitie en enthousiasme aan hun opleiding. Maar het korps komt in een crisis, als de Bende van Nijvel toeslaat. Een invloedrijke rijkswacht­commandant wordt veroordeeld voor drugshandel, en er wordt een aanslag gepleegd op de rijkswachtmajoor die de zaak aan het licht bracht.

De betrokkenheid van de rijkswacht bij de aanslagen is al jaren een piste van de onderzoekers. De ex-rijkswachters Madani Bou­houche en Robert Beijer zijn al lange tijd de hoofdverdachten van veel speurders. De familie van de overleden rijkswachter Christian Bonkoffsky vertelde in 2017 dat de man op zijn sterfbed opgebiecht zou hebben dat hij de reus was van de Bende.

Staalharde bewijzen zijn er nooit gevonden. Het federaal parket heeft het onderzoek naar het ­bendedossier in 2018 over­genomen. Begin dit jaar raakte plots bekend dat het federaal ­parket van honderden mannen en vrouwen het DNA opvroeg – en daar leken vooral ex-criminelen bij te zitten.

“Bende is geen fictie”

“We zijn niet op de hoogte ­gebracht van de plannen van de VRT”, zegt Diederik Palsterman, die zijn vader Jan in 1985 bij de aanslagen verloor. Dat er al een fictiereeks gemaakt wordt voor de hele zaak is uitgeklaard, vindt Palsterman vreemd. “Voor wie die hele periode van nabij heeft meegemaakt, is de Bende geen fictie.”

“Ik weet niet welk gevoel ik hierbij moet hebben. Maar ik heb niet de indruk dat ze een eerbetoon aan de slachtoffers willen ­brengen. Ik wacht af.”

David Van de Steen, die zijn ­beide ouders en zus verloor, heeft er meer vertrouwen in. Zijn ­verhaal werd in 2018 verfilmd met de film Niet Schieten. Regisseur Stijn Coninx wordt nu ook als creatief adviseur betrokken bij 1985, en ook de producent is ­dezelfde. Het scenario wordt ­geschreven voor Willem Wallyn (Aspe en De Ridder). De regisseur wordt Wouter Bouvijn (De Twaalf).

“Ik heb de indruk dat ze er op een ernstige manier mee bezig zijn”, zegt Van de Steen.

“Altijd relevant”

De makers zeggen dat ze al drie jaar aan het verhaal sleutelen, maar 1985 wordt geen vervolg op Niet Schieten. Voor de verfilming, die later dit jaar zal starten, ­zullen ze samenwerken met RTBf. De reeks wordt in 2022 op tv ­verwacht.

Dat is drie jaar voor de finale deadline van het Bendeonderzoek: in 2025 zullen de misdaden van de Bende verjaard zijn. ­Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft in 2018 nog in het parlement verklaard “dat er ­binnen de drie jaar een proces over de Bende zal komen.”

Dat suggereerde dat er een doorbraak op til was. Wat als de Bende alsnog ontmaskerd wordt en de uitkomst niet in de lijn van het verhaal ligt?

“Whatever happens, deze reeks zal altijd relevant blijven”, zegt producent Peter Bouckaert. “We willen een breed verhaal brengen, over de tijdsgeest van de jaren tachtig.”

Bron » Gazet van Antwerpen