Overijse wil rouwmonument voor slachtoffers Bende van Nijvel als familie er om vraagt

In Overijse hangen de vlaggen halfstok als teken van medeleven voor de slachtoffers van de aanslag van de Bende van Nijvel in 1985. Vijf mensen werden 35 jaar geleden, op 27 september 1985, brutaal neergeschoten aan de Delhaize in Overijse. Het gemeentebestuur van Overijse denkt er nu over om een rouwmonument voor de slachtoffers te plaatsen.

Zondag 27 september was het precies 35 jaar geleden dat de Bende van Nijvel vijf mensen neerschoot in de Delhaize van Jezus-Eik, een gehucht van Overijse. Om de slachtoffers te herdenken, hangen de vlaggen voor het gemeentehuis halfstok. Als familieleden van slachtoffers dat wensen, kan er ook een officieel rouwmonument komen, zegt burgemeester van Overijse, Inge Lenseclaes. “Dit is iets wat Overijse erg heeft geraakt en wat nog steeds leeft in het dorp. Uit respect en medeleven hebben we de vlaggen halfstok gehangen. Mochten slachtoffers of familieleden vragen om een gedenkteken of rouwmonument dan staan we we daar zeker voor open. Toch gaan we niet zelf het initatief nemen.”

Overijse staat ook open voor vragen van slachtoffers of hun familie. 35 jaar later is er nog geen enkele doorbraak in het onderzoek. “Onbegrijpelijk”, zegt burgemeester Inge Lenseclaes. “Het is hallucinant dat we nog steeds de daders en opdrachtgevers niet kennen.” Minister van justitie Koen Geens (CD&V) uit buurgemeente Huldenberg gelooft dat er nog een proces komt voor de feiten verjaren in 2025. “Ik denk dat we de waarheid aan het licht kunnen brengen. De mensen van het federaal parket waarmee ik onlangs nog gesproken heb, geven mij ook die hoop. Het dossier is helemaal in orde, elk stuk, elk document, elk stukje DNA wordt onderzocht en samengebracht op onverbeterbare wijze.”

Bron » VRT Nieuws