Bende-speurders laten lichaam stuntman opgraven voor DNA: “Je moest toch verdomd goed kunnen rijden om die agenten af te schudden”

De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben begin deze week het lichaam laten opgraven van rallyrijder en stuntman Alain Vincx. De overleden Nijvelse procureur Jean Deprêtre zag in hem de chauffeur van de overvallers, de man die erin slaagde om al rijdend agenten in een hinderlaag te lokken en onder vuur te nemen. Het DNA van Vincx wordt nu vergeleken met andere sporen in het Bende-dossier.

Het was Jean Deprêtre, de gewezen procureur des Konings van Nijvel, die in Alain Vincx een Bendelid zag. Kort voor zijn dood in 2012 wees hij Vincx en nog vier andere mannen uit de streek van Waterloo en Eigenbrakel aan als mogelijke leden van de Bende van Nijvel, die 28 slachtoffers maakte tijdens gewelddadige overvallen begin jaren 1980. Deprêtre was overtuigd dat de Bende bestond uit “prédateurs” (roofdieren nvdr.). Gewone criminelen bij wie de stoppen waren doorgeslagen. Zulke kerels zouden een begenadigd chauffeur als Alain Vincx goed hebben kunnen gebruiken om uit de klauwen van de politie te blijven, was de redenering.

Strafblad

Vincx was een rallypiloot met een voorliefde voor snelle wagens. Als hij niet bezig was met zijn leven te wagen in een of andere spectaculaire stunt, was hij aan de slag in zijn bouwbedrijf in Eigenbrakel. In 1984 werd hij veroordeeld omdat hij op bestelling wagens in de prak reed zodat de eigenaars vervolgens bij hun verzekering langs de kassa konden passeren. Meer vermeldt zijn strafblad niet.

Ondanks zijn relatief lege strafblad, heeft de onderzoekscel Waals-Brabant het doen en laten van Vincx al meermaals uitgebreid onder de loep genomen, wordt ons bevestigd. “In een van de bossen in Waals-Brabant waar de Bende oefende, werd een soort rally-parcours ontdekt. En Vincx was rallyrijder. Het gerucht deed ook de ronde dat hij samen met de later vermoorde wapenhandelaar Juan Mendez-Blaya aan diepzeeduiken deed. Er bestaat een foto van hen samen aan het zwembad van Eigenbrakel. De moord op Mendez-Blaya maakt deel uit van het Bende-dossier. En sommigen denken dat je toch verdomd goed met een wagen moest kunnen omspringen om de achtervolgende politiemannen na de overval aan de Colruyt van Nijvel in 1983 in een hinderlaag te kunnen lokken en onder vuur te nemen.”

De Colruyt van Nijvel is trouwens nog een ander opvallend element dat de aandacht van de speurders trok. Want Vincx kende de winkel en de straten errond maar al te goed. Hij oefende geregeld op een gesloten autocircuit in Nijvel, dat vandaag een industrieterrein is geworden. Het circuit lag vlak naast de Colruyt waar in 1983 drie doden en twee zwaargewonden vielen tijdens de overval van de Bende.

Fatale recordpoging

Nooit werd bewezen dat Vincx de chauffeur was van de Bende van Nijvel, en het zou de speurders verbazen mocht zijn DNA het tegendeel aantonen. “Maar alleen de analyse kan die deur sluiten.” Want aan Vincx zelf kunnen ze het niet meer vragen. Hij overleed in mei 1987 toen hij tijdens de World Record Day op het circuit van Zandvoort in Nederland probeerde om als eerste ter wereld met een auto door vier in de lengte opgesteld autobussen te rijden. Zijn Chevrolet Camaro haalde het, Vincx niet. Het dak van zijn wagen werd door een van de bussen afgerukt en de stuntman kon niet tijdig wegduiken. Hij werd begraven in het Waals-Brabantse Ophain.

Bron » Het Nieuwsblad