Bende-team laat lichaam stunt­man opgraven

In het ­onderzoek naar de Bende van Nijvel is deze week het lichaam van een in 1987 over­leden stuntman opgegraven.

Begin dit jaar begonnen de speurders naar de Bende van Nijvel het DNA van ruim 1.200 mensen die in het gerechtelijk dossier genoemd werden te vergelijken met het tiental DNA-sporen dat het dossier sinds kort telt. Van die 1.200 ‘interessante namen’ bleek het gerecht van meer dan 800 geen bruikbaar DNA-staal te hebben. ‘Wij hebben ongeveer de helft van die nieuwe DNA-stalen kunnen vergelijken met de sporen in het dossier. Voor­lopig zonder resultaat’, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

In het kader van hetzelfde onderzoek hebben speurders begin deze week in het Waals-Brabantse Ophain het lichaam opgegraven van rallyrijder en stuntman Alain Vincx, die bij een mislukte recordpoging overleed in 1987. Jean Deprêtre, de in 2012 overleden ex-procureur van Nijvel, had Vincx samen met vier andere mannen uit de streek van Waterloo en Eigenbrakel aangeduid als mogelijke leden van de Bende van Nijvel.

Deprêtre was ervan overtuigd dat de Bende bestond uit ‘roofdieren’, gewone criminelen bij wie de stoppen waren doorgeslagen. Zulke kerels zouden een prima chauffeur als Vincx goed hebben kunnen gebruiken om uit de klauwen van de politie te blijven. Naast zijn stuntwerk runde Vincx een bouw­bedrijf in Eigenbrakel. In 1984 werd hij veroordeeld omdat hij op bestelling auto’s in de prak reed, zodat de eigenaars bij hun verzekering langs de kassa konden passeren. Meer vermeldt zijn strafblad niet.

Toch heeft de onderzoekscel Waals-Brabant het doen en laten van Vincx al onder de loep genomen, wordt ons bevestigd. ‘In een van de bossen in Waals-Brabant waar de Bende oefende, werd een soort rally-parcours ontdekt. Vincx was rallyrijder. Sommigen denken dat je toch verdomd goed met een wagen moest kunnen omspringen om de achtervolgende politiemannen na de overval aan de Colruyt van Nijvel in 1983 in een hinderlaag te lokken en onder vuur te nemen.’

Nooit werd bewezen dat Vincx chauffeur was van de Bende van Nijvel. Het zou speurders verbazen mocht zijn DNA het tegendeel aantonen. ‘Maar alleen de analyse kan deze deur sluiten.’

Bron » De Standaard | Yves Barbieux