‘De politie zocht, wij vonden’: visten magneetvissers Bende van Nijvel-wapen op uit Damse Vaart?

Een groep magneetvissers is stellig: zij vonden een Bende van Nijvel-wapen, waar de speurders eind november met man en macht naar zochten, in de Damse Vaart in Damme. Het federaal parket blijft voorzichtig. De speurders lijken vooral geïnteresseerd in de verklaring van de magneetvissers dat ze eerder al een uzi en vijf laders bovenhaalden.

Kent het dossier van de Bende van Nijvel een doorbraak? Volgens een groep magneetvissers alvast wel. Zij zijn er honderd procent van overtuigd dat ze het wapen, waar het gerecht eind november nog naarstig naar op zoek was, vonden op de bodem van de Damse Vaart.

De speurders waren specifiek op zoek naar een uzi-mitrailleur, die mogelijk gelinkt is aan een bloederige overval op de Colruyt in Nijvel in 1983. De zoekactie kwam er na een onderzoek van VTM-misdaadjournalist Faroek Özgünes die informatie kreeg over de locatie van het wapen. En dat wapen was mogelijk in handen van de criminele bende die begin jaren 80 verantwoordelijk was voor 28 doden en tientallen gewonden bij een reeks bloedige overvallen.

Het wapen zou enkele jaren geleden gedumpt zijn in de Damse Vaart door een plaatselijke garagist. De uzi had, verborgen in een jutezak en samen met vier gevulde laders en een kogelriem, 27 jaar lang in zijn garage gelegen. Het wapen kwam tevoorschijn nadat een werknemer het ontdekte. De garagist was het wapen uit het oog verloren. Maar hij wilde er nu van af en bood de uzi met de lader op de zwarte markt te koop aan. De man had voldoende connecties in de onderwereld, hijzelf is ook geen onbekende voor het gerecht. Een van de potentiële kopers herkende de uzi meteen als een wapen van de voormalige rijkswacht en haakte af. Uit verder onderzoek blijkt dat het wapen in de handen van de garagist kwam via een bevriende rijkswachter. Die laatste had aan hem gevraagd om het machinegeweer te verbergen omdat het afkomstig was van de Bende van Nijvel. Want mocht het wapen bij hem aangetroffen worden, zou hij zwaar in de problemen komen. Dat wapen zou dus redelijk recent in de Damse Vaart beland zijn.

Twijfel bij de speurders

En dát wapen hebben magneetvissers naar boven gehaald. Althans, dat beweren ze zelf. Zaterdag kwam bij de politie van Damme/Knokke-Heist de melding binnen dat er een wapen was gevonden in de Damse Vaart. En de magneetvissers zijn stellig: “De politie zocht, wij vonden het wapen van de Bende van Nijvel”, zeggen ze. Het wapen werd alleszins opgevist vlak bij de plaats waar eerder werd gezocht door het gerecht. Al lijkt de kans – op basis van foto’s – eerder klein dat het wapen dat zaterdag werd gevonden effectief het wapen is waar de speurders naar op zoek waren. Wél verklaarden de magneetvissers dat ze eerder al een uzi en vijf laders bovenhaalden, weet VTM-journalist Faroek Özgünes.

Bij de lokale politie kunnen ze niet veel kwijt. “We hebben de vaststellingen gedaan, maar kunnen verder niks over deze zaak kwijt”, verwijst de lokale politie door naar het federaal parket. Daar wordt bevestigd dat er effectief een wapen is gevonden. Of het gaat om een uzi, is nog niet duidelijk. “Er loopt een onderzoek, maar het is te vroeg om te zeggen of er een link is met het dossier van de Bende van Nijvel”, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt.

Serienummer

Volgens Faroek Özgünes neemt het gerecht de melding alleszins serieus. “Veel zal afhangen van het serienummer op dat wapen, waaruit je de voorgeschiedenis kunt achterhalen. Wat is het verhaal achter dat wapen? In het dossier van de Bende van Nijvel is er alleszins sprake van een uzi die gestolen werd bij de rijkswacht in 1983. Maar dat is niet het wapen dat zoek is, want dat is achteraf teruggevonden. Vraag is nu: over welke uzi gaat het nu? Waar komt dit vandaan? En wat is de mogelijke link met de Bende van Nijvel? Om van een echte doorbraak te spreken is het dus nog te vroeg.”

Bron » De Morgen