Magneetvissers die wapen uit Damse Vaart haalden: “Gas erop en gaan, dachten we. Na twee uurtjes hadden we al beet”

De magneetvissers die afgelopen weekend een wapen bovenhaalden uit de Damse Vaart, zijn Nederlanders uit de buurt van Rotterdam. “Waarom we daar zochten? Omdat we in de Belgische pers hadden gelezen over de zoektocht daar. We wilden helpen en trokken daarom naar Damme”, zegt één van de magneetvissers. Hij doet hier het verhaal van de belangrijke vondst en weet ook meer over de eerder vondst van een uzi in de Damse Vaart.

“De politie zocht, wij vonden.” De magneetvissers uit Rotterdam zijn overtuigd dat ze een doorbraak hebben geforceerd in het dossier van de Bende van Nijvel. Afgelopen zaterdag haalden ze een wapen boven uit de Damse Vaart. Vlakbij de plaats waar eind november nog een grote zoekactie werd gehouden door de politie met duikers. Resultaat leverde dat toen niet op, onder andere door de dikke laag slijk en de vele takken op de bodem van de vaart.

“We hadden in de Belgische pers gelezen over die zoektocht en daarop ontstond het idee om richting Damme te trekken. Gas erop en gaan, dachten we”, zegt Timothy Beumes (32). De Rotterdammer is al vier jaar gepassioneerd bezig met magneetvissen. De man is overtuigd dat ze met de vondst een mogelijke doorbraak forceerden in het Bende-dossier. “Dat heeft de politie ons zelf verteld”, stelt Timothy.

Twee uur zoeken

Toch is de kans eerder klein dat het bovengehaalde wapen dé uzi is waar de speurders eind vorig jaar naar op zoek waren. Dat is onder andere duidelijk te zien op foto’s van de vissers en ook de plek waar ze het vonden, was niet waar duikers eerder zochten. De speurders waren eind november specifiek op zoek naar een uzi-mitrailleur, die mogelijk gelinkt is aan een bloederige overval op de Colruyt in Nijvel in 1983.

De zoekactie kwam er na een onderzoek van VTM-misdaadjournalist Faroek Özgünes die informatie kreeg over de locatie van het wapen, dat redelijk recent op de bodem van de Damse Vaart zou zijn gedumpt. En dat wapen was mogelijk in handen van de criminele bende die begin jaren 80 van de vorige eeuw verantwoordelijk was voor 28 doden en tientallen gewonden bij een reeks bloedige overvallen. Bij het federaal parket valt te horen dat er een onderzoek is ingesteld. Een wapenexpert zal zich over het wapen buigen. Al geeft Timothy zelf toe dat hun vondst wellicht geen uzi, maar een ander machinegeweer is.

Oók UZI en laders gevonden

Maar, zo zegt Timothy, het is niet de eerste vondst die in de Damse Vaart werd gedaan. Enige tijd geleden haalde een collega-magneetvisser namelijk een uzi en laders uit het water, zo beweert de man. En net die verklaring wekt de interesse van de speurders. “Ik ben zeker dat het toen wel om een uzi ging”, zegt Timothy, die wel toegeeft niet aanwezig te zijn geweest bij de vermeende ontdekking toen. De speurders zullen nu dat verhaal van de vermeende uzi en de laders verifiëren of dat effectief wel klopt.

Spreken van een doorbraak in het Bende-dossier, zoals de magneetvissers doen, is dus te voorbarig. Dat zeggen ze ook bij het federaal parket. “Er is inderdaad een wapen gevonden. Maar het is veel te vroeg om eventuele linken te leggen met de Bende van Nijvel”, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt.

Bron » Het Laatste Nieuws