Dorpsraad Jezus-Eik wil plein laten vernoemen naar slachtoffer van Bende van Nijvel: “Blijvende herinnering aan Stefaan”

In Overijse wil de dorpsraad van Jezus-Eik een plein laten vernoemen naar Stefaan Noté, een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Noté was 14 jaar toen hij in 1985 werd doodgeschoten op de parking van de Delhaize in Overijse.

27 september 1985, 20.27 uur. Op de parking van de Delhaize in Jezus-Eik stappen 3 mannen uit een Golf GTI. Ze dragen carnavalsmaskers en zijn gewapend. Ze openen onmiddellijk het vuur. De 14-jarige Stefaan Noté is samen met 2 vrienden met de fiets aan het spelen op de parking en wordt geraakt. Hij is op slag dood.

“Stefaan woonde in de Marnixwijk, dat is de wijk tegenover de Delhaize. Van de 5 slachtoffers die de Bende in Overijse maakte, was Stefaan de jongste”, zegt Guido Maene van de dorpsraad van Jezus-Eik. “We zouden natuurlijk aan alle slachtoffers een eerbetoon willen geven, maar omdat Stefaan nog maar 14 jaar was en zo jong uit leven werd weggerukt, kiezen we symbolisch voor hem.”

“Stefaan is begraven aan de begraafplaats aan de Reebokweg in Jezus-Eik. Dat is vlakbij de plaats waar het nieuwe plein zal komen”, gaat Guido verder. “Als het graf ooit wordt geruimd, dan zal er toch een blijvende herinnering zijn aan Stefaan en de andere slachtoffers.” De gemeenteraad zal uiteindelijk beslissen over het voorstel van de dorpsraad.

Bron » VRT Nieuws