Vermoorde politieagent Luc De Lauw herdacht: “Jaarlijks stilstaan bij zijn dood blijft belangrijk”

Vertegenwoordigers van de politiezone AMOW hebben samen met burgemeester Koen Van Elsen bloemen neergelegd aan de gedenksteen voor Luc De Lauw. De politieagent kwam in 1988 om het leven toen zijn combi onder vuur werd genomen door vermoedelijk Johnny Mottry van de Lada-bende. Zijn collega raakte levensgevaarlijk gewond, maar overleefde.

In de Pontbeeklaan in Zellik, waar momenteel het Researchpark gelegen is, speelde zich op 29 november 1988 een zwarte bladzijde in de politiegeschiedenis af. De toen 28-jarige Luc De Lauw en zijn college André De Ryck hielden een routinecontrole tegen sluikstorters in die straat. Nadat ze eerst een vrijend koppeltje in een Alfa Romeo hadden weggejaagd, stootten ze op een geparkeerde Lada.

De Ryck richtte een zaklamp in de wagen, maar op dat moment werd de combi uit het niks onder vuur genomen. De Ryck duwde het gaspedaal in, botste tegen een boom om vervolgens in een lager gelegen grasveld terecht te komen. Luc overleefde de schietpartij niet, André raakte levensgevaarlijk gewond. Hij overleefde die noodlottige novemberdag, maar verloor een oog, werd geraakt in een long en zijn elleboog was verbrijzeld.

Ingrijpend

De politiezone AMOW, waar het gemeentelijke politiekorps van Asse in opging, herdenkt hun overleden collega nog jaarlijks. Ook burgemeester Koen Van Elsen was dit jaar aanwezig. “Zelf was ik nog niet politiek actief in 1988, maar mijn vader was toen burgemeester”, vertelt hij. “Ik herinner mij zijn getuigenis. Hij was die nacht opgeroepen om ter plaatse te gaan. De volledige afhandeling maakte hij mee en ik weet dat het voor hem zeer ingrijpend en emotioneel was. Daarom ben ik het ook blijven onthouden en ik heb de verdere ontwikkelingen altijd opgevolgd in de pers.”

“Het tragische incident leefde hard bij onze bevolking én bij de politie, tot op de dag vandaag”, weet Van Elsen. “Bewijs daarvan zijn ook die oud-collega’s die vandaag aanwezig zijn. Zij hebben hem gekend en kennen de situatie, al waren ze misschien nog maar net in dienst of nog bezig met hun stage. De moord bracht ook heel wat twijfel binnen het korps. Gaat zoiets nog gebeuren? Het was niet enkel de tijd van de Lada-bende, maar ook van de Bende Van Nijvel. Een zeer moeilijke periode in de geschiedenis. Het spreekt voor zich dat dit allemaal woog op het korps.”

“Het is dus goed dat er vandaag wordt stilgestaan bij het incident”, klinkt het. “Het blijft belangrijk dit te doen. En de gedenksteen hebben we ook volledig vernieuwd bij de herinrichting van de omgeving hier, om deze plek ook op te waarderen.”

Lada-bende

De vermoedelijke dader was Johnny Mottry, leider van de Lada-bende. Hij werd in Frankrijk gearresteerd en gaf er toe een politieagent vermoord te hebben. De Belgische politie wilde naar Metz trekken om hem te verhoren, maar nog voor het zover kwam verhing Mottry zich in zijn cel. Hij werd veracht van verschillende moorden, verkrachtingen en meer dan tweehonderd inbraken en overvallen. Geweld tegenover de politie schuwde de bende overigens niet, want in 1989 namen ze ook twee agenten van de Beerselse politie onder vuur in de omgeving van het Hallerbos. Zij overleefden dit gelukkig.

Bron » Het Nieuwsblad

Slachtoffers Bende van Nijvel herdacht: “Van het dossier moeten we niet veel meer verwachten”

Aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel op de parking van Delhaize vond zaterdag het jaarlijkse herdenkingsmoment plaats. Burgemeester D’Haese haalde scherp uit naar Justitie: “Onder dat departement ligt een tijdbom.”

Op 9 november 1985 verloor Aalst acht onschuldige levens aan de Delhaize bij een laatste dodelijke aanval van de Bende van Nijvel. De aanwezige nabestaanden, de burgemeester, het schepencollege en Martine De Maght (in naam van oud-burgemeester Anny De Maght), legden bloemen neer bij het herdenkingsmonument.

Pijnlijke strijd

Eind juni kwam federaal procureur Ann Fransen met de boodschap dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel officieel wordt stopgezet. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) was scherp voor Justitie. “Het is een pijnlijke strijd waarin velen hebben geprobeerd om vooruitgang te boeken, om het dossier niet te laten verjaren en de middelen te vergroten”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “We hebben – op z’n Aalsters gezegd – in de commissie Justitie vaak het kot afgebroken. Onder dat departement ligt een tijdbom.”

“Daarnaast is ook nog het verschrikkelijke beest in ons rechtssysteem, dat verjaring heet”, aldus nog D’Haese. “Wij slagen er niet in om 28 moorden, na 40 jaar op te lossen. Toen de feiten plaatsvonden zou het dossier verjaren na twee maal tien jaar. We hebben de wet aangepast in 2015 naar twee keer vijftien jaar. Nu is het veertig jaar. Dit dossier zal volgend jaar verjaren. Zo blijven de eventueel nog levende daders buiten schot.”

In vertrouwen nemen

Advocaat Jef Vermassen was een van de aanwezigen op de herdenkingsplechtigheid. “Wij hebben alles gedaan wat we konden doen om het dossier uit te spitten”, zo verwijst Vermassen naar de stopzetting van het dossier. “Alles doorgestuurd, maar er kwam geen reactie.”

“Wij hebben eindeloos veel brieven gekregen van gewone mensen en getuigen die allemaal schreven dat ze mij in vertrouwen wilden nemen, omdat ze Justitie niet vertrouwden. Dat is voor mij heel pijnlijk, want ik ben een medewerker van Justitie. Van het dossier moeten we alleszins niet veel meer verwachten”, besluit Jef Vermassen.

Bron » Het Nieuwsblad