Waarom het speeksel van Bonkoffsky 16 jaar onaangeroerd bleef

Het speeksel dat Christiaan ‘de Reus’ Bonkoffsky in 2000 moest afstaan aan de Bende-speurders bleef 16 jaar lang onaangeroerd. Bonkoffsky zelf begon volgens mensen uit zijn entourage na de speekseltest zijn greep op de realiteit te verliezen.

Het was één zinnetje in de uiteenzetting van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dinsdag in de Kamer: “Als gevolg van de inlichtingen van mijnheer Van Damme in 1999 werd in 2000 een speekseltest afgenomen. De genetische afdruk werd in 2016 vergeleken met twee in het dossier aanwezige sporen.”

Tussen 2000 en 2016 is er dus geen enkel onderzoek uitgevoerd op het speeksel van Bonkoffsky.

Dat zit zo. Tot 2016 beschikten de speurders over één enkel DNA-spoor van de Bende. Het zat op sigarettenpeuken in de asbak van de taxi van Constantin Angelou, een taxichauffeur wiens lichaam op 12 september 1983 werd teruggevonden in Bergen. Hij had vier kogels in zijn hoofd, afgevuurd door een FN-pistool 22 LR. Hetzelfde wapen werd later ook gebruikt bij Bende-moordpartijen in Temse, Nijvel en Beersel, en eerder bij de moord op José Van den Eynde.

Alleen: het is niet zeker dat de moordenaar van Angelou dezelfde persoon is als degene die de peuken doofde. En pas in Beersel, op 7 oktober 1983, wordt voor het eerst door getuigen melding gemaakt van een ‘reus’. Speurders achtten de kans onbestaande dat het DNA aan de Reus op hun robotfoto 19 kon toebehoren.

Heet spoor

In 2016 werd met nieuwe technieken een tweede (gedeeltelijk) DNA-profiel ontdekt op een kogelvrij vest dat was gevonden in het kanaal in Ronquières. Anders dan de peuk was dit wel een ‘heet’ Bende-spoor, daarom werd dit DNA wel vergeleken met een maximaal aantal stalen. Dit verklaart waarom het DNA van Bonkoffsky toen pas werd onderzocht. Het resultaat was negatief.

Volgens mensen uit zijn entourage reageerde Bonkoffsky in 2000 paniekerig op zijn oproeping voor de speekseltest, en is dit ook het moment waarop hij dwangmatig begon te drinken. Bonkoffsky werkte toen nog bij de lokale politie in Aalst; hij ging pas in 2011 met pensioen. Van 2012 tot zijn dood in mei 2015 woonde hij samen met een dertiger die net als hij een ernstig alcoholprobleem had.

Bron » De Morgen