Proces

NAVO-topman Claes wellicht toch vervolgd

De positie van Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO dreigt onhoudbaar te worden. Een Belgische parlementaire commissie beslist dinsdag of Claes vervolgd kan worden wegens corruptie en valsheid in geschrifte. De procureur-generaal van het Hof van Cassatie, Jacques Velu, heeft het parlement vrijdag gevraagd Claes in staat van beschuldiging te mogen stellen. Willy Claes reageerde gisteravond vanuit het Amerikaanse Williamsburg onbewogen: “Ik ben onschuldig en niet van plan af te treden.”

Ook ex-minister van Defensie Guy Coëme hangt een proces boven het hoofd wegens corruptie. Hij was vorig jaar al in staat van beschuldiging gesteld voor zijn rol in het Agusta-schandaal; nu wil het Hof van Cassatie hem ook vervolgen wegens het Dassault-omkoopschandaal. Willy Claes vertoeft momenteel in de Verenigde Staten waar hij een informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie in Williamsburg heeft bijgewoond. Hij wordt pas woensdag of donderdag terugverwacht in Brussel. Een speciale Kamercommissie boog zich vrijdag over een nieuw rapport van het Hof van Cassatie over de beruchte Agusta- en Dassault-affaires. De Agusta-affaire draait om de aankoop van 46 Agusta-helikopters in 1988 door de Belgische regering.

De Italiaanse helikopterbouwer Agusta telde voor de order vijftig miljoen frank smeergeld neer. Niet alleen de Vlaamse SP en de Waalse PS hebben geld gekregen. De Belgische justitie vermoedt dat ook functionarissen van het Belgische ministerie van Economische Zaken smeergeld hebben ontvangen. Claes bracht indertijd als minister van Economische Zaken een gunstig advies uit over de Agusta-aankoop, hoewel hij aanvankelijk liever de voorkeur had gegeven aan de Duitse concurrent van Agusta, MBB.

Guy Coëme was in 1988 als minister van Defensie bij de aankoop betrokken. In de Dassault-affaire ging het om het opkalefateren van een aantal Franse Mirages van de Belgische luchtmacht. Vliegtuigfabrikant Dassault wordt ervan verdacht Belgische politici en partijen te hebben omgekocht met zestig miljoen frank. Dassault ontkende. Procureur-generaal Jacques Velu heeft zijn rapport over het strafrechtelijk onderzoek tegen Claes en Coëme al op 4 juli voltooid. Sinds begin september heeft parlementsvoorzitter Raymond Langendries van de Waalse PSC het in bezit.

Nu het Hof van Cassatie het parlement vraagt om Claes en Coëme in staat van beschuldiging te stellen, is het waarschijnlijk dat procureur-generaal Velu voldoende harde bewijzen tegen de twee ex-ministers meent te hebben. De Luikse Agusta-lobbyist Georges Cywie heeft de justitie op het spoor van Willy Claes gezet. Cywie zou van generaal Teti, de hoogste baas van Agusta, gehoord hebben dat Claes ‘gekocht zou zijn’. Zo zou Claes net voor de ultieme beslissing over het Agusta-contract contact hebben gehad met Teti. Argwaan heeft gewekt dat een van de orders van Agusta naar Claes’ politieke thuisbasis Lummen in Belgisch Limburg zou gaan.

Claes zegt wel geweten te hebben dat er compensatie-orders van Agusta zouden komen. Maar of Lummen daarvan zou profiteren, wist hij – naar eigen zeggen – niet. In februari 1994 verdedigde Claes zich met de tekst: “Ik denk dat er zelden een sterker compensatiedossier is goedgekeurd.” Hoe hard de verdenkingen van het Hof van Cassatie tegen Claes zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de geruchten zou het rapport van procureur-generaal Jacques Velu weinig nieuwe feiten bevatten. Ze zouden alleen anders geordend zijn. De speciale Kamercommissie die zich vrijdag over het dossier-Claes heeft gebogen, moet een advies aan het voltallige parlement uitbrengen over het lot van beide ex-ministers. Het parlement neemt de uiteindelijke beslissing over vervolging.


Bron » De Volkskrant | Jos Klaassen | 7 Oktober 1995