Proces

Guy Coëme stapt op na proces als kamerlid

De Belgische oud-minister Guy Coëme stapt op als kamerlid voor de Waalse Parti Socialiste (PS). Dat heeft hij maandag meegedeeld. De voormalig vice-premier en bewindsman op Verkeer en Defensie werd twee weken geleden veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf wegens omkoping en fraude. Hij moet ook het geld terugbetalen dat hij illegaal verkreeg van Inusop, het politieke onderzoeksbureau, dat een sleutelrol in het schandaal speelt.

Als bewindsman zou Coëme buitensporig veel opiniepeilingen hebben besteld bij het onderzoeksbureau Uniop. Dat bureau stortte vervolgens het geld weer terug in de partijkas van PS. Coëme zegt zelf dat zijn geweten zuiver is en dat een juridisch onderzoek aantoont dat hij nooit persoonlijk voordeel heeft genoten van de Inusop-zaak. De rechtszaak tegen Coëme was de eerste sinds 1885 waarin een voormalige minister werd berecht voor machtsmisbruik.

Omdat de rechters Coëme ook voor de komende vijf jaar zijn burgerrechten hebben ontnomen, moest hij zijn functie van burgemeester van de Waalse gemeente Waremme opgeven. Over zijn Kamerlidmaatschap bestond nog onduidelijkheid. Aanvankelijk stelde Coëme dat de uitspraak van het Hof van Cassatie betekende dat hij niet opnieuw gekozen kan worden. Hij meende wel aan te kunnen blijven als Kamerlid.

Maandag besloot de voormalig minister echter tot het tegendeel. De christen-democratische coalitiepartners van de PS drongen de afgelopen weken sterk aan op Coëme’s vertrek. Behalve bij de Inusop-affaire is Coëme ook betrokken bij het Agusta-schandaal. Dat draait om smeergeld dat de Italiaanse vliegtuigmaatschappij de Parti Socialiste en de Vlaamse Socialistische partij zou hebben betaald om een order voor 46 helikopters in de wacht te slepen. De Agusta-affaire kostte NAVO-topman Willy Claes zijn baan.


Bron » Reuters | 16 April 1996