Proces

Belgisch hof kan beginnen met Agusta-zaak

Het Hof van Cassatie in Brussel heeft dinsdag nagenoeg alle procedurele bezwaren in het proces tegen de twaalf verdachten in de Agusta/Dassault-affaire van tafel geveegd. Het Hof kan nu beginnen aan de inhoudelijke behandeling van de aantijgingen wegens corruptie bij de aanschaf van legerhelikopters en de modernisering van straaljagers.

Prominenten uit de voormalige top van de Vlaamse Socialistische Partij en de Waalse Parti Socialiste staan deze maand terecht voor het hoogste rechtscollege van België. Ze zouden miljoenen smeergeld hebben gekregen. Tot de verdachten behoren de oud-ministers Willy Claes, Guy Spitaels en Guy Coëme. Het Hof meent dat ook de verdachte niet-bewindslieden thuishoren op dit ‘proces van de eeuw’.

De advocaten van de kabinetschefs, penningmeesters en partij-secretarissen hadden geëist dat eerst een gewone rechter zich over de zaak boog. Hun cliënten hebben geen mogelijkheid om in beroep te gaan. Het verzoek van Willy Claes om ook een parallel lopend onderzoek naar de betaling van smeergelden aan de Franstalige christen-democraten bij het proces te betrekken, werd afgewezen.

Volgens het hof is dat een kwestie voor het Openbaar Ministerie. De verdediging scoorde slechts op een enkel onderdeel. Zo kan er geen gebruik worden gemaakt van een verklaring van directeur Serge Dassault van de gelijknamige vliegtuigfabriek. Tijdens een verhoor in Parijs had hij beweerd dat betaling van commissie in de defensie-industrie heel gewoon is.


Bron » Reuters | 17 September 1998