Graindorge: ‘Extreem-rechtse rijkswachters maakten Bende mogelijk’

De extreem-rechtse ideologie die een aantal figuren in de rijkswacht eind jaren zeventig begin jaren tachtig aanhingen, hebben een ‘plan van politieke destabilisatie’ mogelijk gemaakt waarvan de moorden van de Bende van Nijvel de uitvoering waren. Dat stellen de advocaten Graindorge en Magnée, die de belangen van de burgerlijke partijen in het dossier behartigen.

De advocaten Graindorge en Magnée werden gisteren gehoord door de raadkamer van Charleroi. Die moet zich uitspreken over de vraag of tien verdachten in het Bendedossier die al meer dan tien jaar beschuldigd zijn maar nooit voor een rechtbank zijn verschenen, buiten vervolging moeten worden gesteld. De families van de slachtoffers verzetten zich tegen die maatregel. De raadkamer zal op 3 januari 1997 een uitspraak doen.

Tijdens een persconferentie na afloop van hun onderhoud op het gerecht van Charleroi uitten Graindorge en Magnée zeer zware beschuldigingen aan het adres van de rijkswacht. Volgens de advocaten blijkt uit het Bendedossier en uit getuigenissen van ‘democratische en eerlijke’ rijkswachters dat in de jaren 1975-85 in alle graden van het corps figuren aanwezig waren die een extreem-rechtse ideologie aanhingen en zich daar ook naar gedroegen. Sommige van die personen zijn uit de rijkswacht gestoten, anderen hebben het corps verlaten, maar er zijn er ook nog steeds in dienst.

Deze rijkswachters, een minderheid die wel kon rekenen op bepaalde steun van het opperbevel, hebben, zo stellen de advocaten, de uitvoering van een plan van politieke destabilisatie mogelijk gemaakt. Daardoor konden er onder meer moorddadige aanslagen gepleegd worden die aan minstens 29 personen het leven hebben gekost. De advocaten noemden ook een twintigtal namen van geviseerde rijkswachters, waaronder die van de reeds veroordeelde Beijer en Bouhouche.

‘Het is tijd dat het opperbevel van de rijkswacht het eigen corps aan een kritisch onderzoek onderwerpt én dat de oproerige elementen die minstens een strategie van de spanningen hebben opgezet om tot een poging tot staatsgreep te komen, aangeklaagd worden’, aldus Graindorge en Magnée. De advocaten hielden er wel aan aan het ‘moedige, besliste en geduldige optreden’ van de rijkswachters van de cel van Jumet en van de gerechtelijke politie te prijzen.

Het Algemeen Commando van de rijkswacht stelde gisteren in een reactie dat het de taak van het gerecht is om het onderzoek in het Bendedossier te voeren. Ze voegden eraan toe dat de reeks namen opgesomd door beide advocaten, een zeer bizar amalgaam is van personen die jaren geleden het corps verlieten of ontslagen werden, inmiddels overleden zijn, gerechtelijk vervolgd maar vrijgesproken zijn, veroordeeld zijn, nooit bij de rijkswacht zijn geweest en er nu nog steeds bij zijn. Ze vroegen zich af of de systematische aanvallen aan het adres van het korps in het Bendedossier eengeorganiseerde campagne zijn.

Bron » De Tijd

Driehoek geeft geheim niet prijs

De inzet van meer dan 50 manschappen en twee helikopters hebben gisteren niets opgeleverd in de zoveelste zoekactie naar rijkswachter Peter De Vleeschauwer uit Lokeren. Tegelijk viel donderdag bij de rijkswacht van Dendermonde, Lokeren en bij onderzoeksrechter Walter Van De Sype van Dendermonde een anonieme brief binnen met tips over de spoorloos verdwenen rijkswachter.

Een vierde brief, die bestemd was voor de rijkswacht van Sint-Niklaas, kwam per vergissing terecht bij een plaastelijk weekblad uit Sint-Niklaas. De redactie opende de brief, en kon niet nalaten een deel ervan te publiceren. Omdat daardoor het leven dan de rijkswacht in gevaar dreigde te komen, startte de rijkswacht in allerhaast gisteren met een grootscheepse zoekactie.

In gevaar

Volgens de onbekende tipgever is rijkswachter Peter De Vleeschauwer nog steeds in leven, maar is zijn leven ook in gevaar. Hij zou worden vastgehouden in de driehoek Sint-Niklaas-Waasmunster-Stekene. Dat gebied van 60 vierkante kilometer is gisteren door de rijkswacht met twee helikopters en vijftig rijkswachtploegen grondig doorzocht.

Het viel op dat de rijkswacht vooral oog had voor verlaten huizen in de buurt van vijvers en waterlopen. Zo zijn verschillende alleenstaande woningen in Waasmunster, Sinaai en Belsele doorzocht. Maar een spoor naar Peter De Vleeschauwer leverde dat niet op.

Toch zou volgens de vier anonieme brieven de man worden vastgehouden in de buurt van een water. Er zou ook een verband zijn met een rode auto. Toen in Belsele de rijkswacht aan een vijver een rode auto terugvond, werd even groot alarm geslagen. Maar ook dat spoor liep uiteindelijk dood.

Bossen

De rijkswacht zocht ook langs de Stekense vaart en de Moervaart naar de verdwenen rijkswachter. In de buurt van het vroegere kasteel Sombeke bracht de speurtocht ook al niets op. De zoektocht van de helikopters was vooral gericht op het bosrijk gebied rond Belsele en Puivelde. Tegen zonsondergang bleven de helikopters aan de grond.

De operaties aan de grond duurden nog tot laat in de avond. Alle verdachte woningen in de buurt van vijvers en waterlopen zijn doorzocht. En meteen zijn ook alle tips in de anonieme brieven zonder resultaat nagetrokken.

Het parket blijft ondanks de anonieme tips in het ongewisse over het lot van hun verdwenen collega. Of het om een ontvoering of een afrekening gaat, is al evenmin duidelijk. Opvallend is dat de rijkswachter uit een rijkswachtkazerne is ontwoerd. De mogelijke ontvoerders kozen dan toch voor een groot risico, temeer omdat de rijkswachter in Lokeren erg landelijk en verlaten woont.

Bron » Gazet van Antwerpen