Bende-onderzoek heeft geen verdachten meer

Het parket van Charleroi vorderde gisteren de buitenvervolgingbrenging van Philippe De Staerke, de laatste en enige verdachte in het dossier van de Bende van Nijvel. Daarmee is de kans groot dat België nooit een antwoord krijgt op de vraag wie achter de Bende van Nijvel schuilging. De magistraten die het dossier leiden, zeiden gisteren dat zij met een beperkte speurdersploeg blijven voortzoeken naar de Bende, die in de jaren 80 bij een reeks bloedende overvallen ten minste 28 mensen heeft gedood.

Philippe De Staerke, de enige verdachte in het dossier van de Bende van Nijvel, bepleitte woensdag voor de raadkamer van Charleroi zijn buitenvervolgingbrenging. Het parket treedt die stelling bij. De advocaten van de nabestaanden vorderen zijn verwijzing naar het assisenhof. De verwanten van de slachtoffers kunnen krachtens de wet-Franchimont tijdens het vooronderzoek als burgerlijke partij stelling nemen. De raadkamer zal op 30 mei een beschikking nemen.

Voor Marie-Jean Callebaut, één van de verwanten van de 28 slachtoffers, zou de buitenvervolgingstelling de crematie van het dossier betekenen. De doodsteek aan het dossier werd volgens haar gegeven toen het gerecht de overheveling van het dossier van het parket van Dendermonde naar het parket van Charleroi beval.

Het was de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch die De Staerke, die eind de jaren 80 van het Gentse beroepshof 20 jaar gevangenisstraf kreeg voor een lange reeks gewelddadige overvallen, in verdenking bracht voor zijn aandeel bij de bloedige raid op het Delhaize-warenhuis in Aalst op 9 november 1985. Daar vielen acht doden. Zijn inverdenkingbrenging steunt op één enkele getuige. Die houdt vol dat hij De Staerke enkele uren voor de overval heeft vergezeld naar het Aalsterse grootwarenhuis. De speurders leidden daaruit af dat De Staerke op verkenning was getrokken.

Volgens De Staerkes raadsman, Thierry Delobel, houdt dat geen steek. De Staerke is een zware jongen die inderdaad in dezelfde periode een reeks overvallen pleegde. Maar volgens zijn advocaat kleeft er geen bloed aan zijn handen. Desondanks werd hij na een jaar voorarrest in 1988 in verdenking gesteld van de overval in Aalst. In die periode zat hij overigens als vast voor andere feiten. Pas in juni 2000 werd hij vervroegd in vrijheid gesteld.

De zogenaamde Bende van Nijvel was actief in de periode 1982-1985. De misdadigers pleegden meerdere uiterst gewelddadige overvallen waarbij in totaal 28 slachtoffers vielen. Buiten De Staerke werden geen verdachten opgepakt. Nadat een tweede parlementaire onderzoekscommissie zich over het dossier had gebogen, werd de speurdersploeg tot maximaal een honderdtal mensen uitgebreid. Nu bestaat het team nog uit 15 personen.

Bron » De Tijd