Geen spijtoptant in Bende-onderzoek

Er is geen spijtoptant voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat zegt de Bergense advocaat-generaal Claude Michaux, die het Bende-onderzoek leidt, aan deze krant. De magistraat is wel gewonnen voor een spijtoptantenregeling. Zo’n regeling kan volgens de magistraat de laatste reddingsboei voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn.

De VUM-kranten stelden in hun editie van afgelopen weekeinde dat het Bende-speurders een spijtoptant hadden die het gerecht wilde helpen het raadsel van de Bende van Nijvel op te lossen. In de jaren 80 maakte de Bende bij een reeks moorddadige overvallen 28 slachtoffers.

“Het zou verkeerd zijn de mensen in de waan te laten dat wij dicht bij de oplossing staan. Maar van een spijtoptant is geen sprake. Ik weet van niets. Toch meen ik dat een dergelijke regeling noodzakelijk is als wij nog enige kans op slagen willen hebben. De getuige en zijn familie moeten beschermd kunnen worden zoals dat ook in andere democratische landen mogelijk is.”

De magistraat is er niet over te spreken dat de familieleden van de Bende-slachtoffers en de publieke opinie met dergelijke geruchten valse hoop wordt gegeven. Het spijtoptantengerucht voor het Bende-onderzoek lijkt de voorbije dagen te zijn gebruikt om een politieke doorbraak te forceren.

Sinds maanden weigert PS-voorzitter Elio di Rupo zijn steun aan een regeling voor medewerkers van het gerecht te verlenen. De federale minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) krijgt daarom zijn wetsontwerp niet door de ministerraad. De meerderheid weigerde vorige week een wetsvoorstel voor een spijtoptantenregeling van CD&V- kamerlid en voorzitter van de tweede Bende-commissie Tony van Parys als dringend te behandelen.

Dinsdag interpelleert Van Parys de minister van Justitie over deze weigering. Ook andere kamerleden hebben zich na afgelopen weekeinde voor een interpellatie aangediend bij de minister van Justitie.

Diegene die hoopte met het spijtoptantengerucht Elio di Rupo van mening te doen veranderen, heeft zich vergist. Di Rupo liet al weten zijn standpunt niet te wijzigen.

Bron » De Tijd