Onkelinx pleegt overleg met gouverneurs over uitvoering wapenwet

Minister van Justitie Laurette Onkelinx pleegt vrijdag overleg met alle provinciegouverneurs over de uitvoering van de nieuwe wapentwet. Dat heeft ze dinsdag in de bevoegde kamercommissie verklaard.

Er bestaat momenteel enige onduidelijkheid over de uitvoering van de wet die deze zomer vlak na de racistische moordpartij in Antwerpen werd goedgekeurd en die alle vuurwapens voortaan vergunningsplichtig maakt. Muriel Gerkens (Ecolo) en David Lavaux (cdH) wilden in de kamercommissie Justitie te weten komen hoe de vork in de steel zit.

Een deel van de wet is al uitgevoerd, een ander deel nog niet. In de programmawet zit bijvoorbeeld nog een luik, dat onder meer de hoogte van de taks bepaalt die op elk wapen dient te worden betaald. Tegen eind deze week maakt Onkelinx naar eigen zeggen ook de samenstelling van de adviesraad voor wapens bekend.

Ondertussen hebben de Franse en Duitstalige gemeenschap hun regelgeving rond de licentie voor sportschutters al aangepast. Vlaanderen werkt daar nog aan. Het centraal wapenregister moet in de tweede helft van 2007 klaar zijn, verduidelijkte de PS-minister.

Over een eventuele verlenging van de amnestieperiode die werd ingevoerd om eigenaars van niet aangegeven wapens de kans te geven zich in orde te stellen met de wet, repte Onkelinx met geen woord. De deadline van 9 december blijft dus voorlopig behouden.

Onkelinx ziet vrijdag in elk geval de provinciegouverneurs. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen en staan in voor de de organisatie van de inzameling van de wapens. Deze week organiseren ze samen alvast een grote wapeninzamelactie.

Bron » De Standaard