De oproep van Hilde en Christel Van Hiel, de nichten van de 25 jaar geleden verdwenen gevangenisaalmoezenier Herman Van Hiel, leverde enkele interessante tips op. Zo brengt auteur Kathelijne De Brauwer de verdwijning van Van Hiel in verband met de al even mysterieuze verdwijning van zuster Gabriëlle 25 jaar geleden uit het klooster van Dendermonde.
Gevangenisaalmoezenier Herman Van Hiel (toen 44), afkomstig uit De Klinge, werd op 7 mei 1982 voor het laatst gezien bij het verlaten van zijn appartement in Gent. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de idealistische priester die dagelijks nauwe contacten onderhield met de gedetineerden van De Nieuwe Wandeling in Gent.
De meest plausibele verklaring is dat hij op uiterst professionele manier werd vermoord door (ex)-gevangenen. Zelfs de naam van Freddy Horion, juist ontsnapt toen Van Hiel verdween, viel eventjes. Een lichaam werd nooit gevonden. Een kwarteeuw na de verdwijning hoopten zijn nichten met een ultieme oproep in de krant op nieuwe tips om de
moord op hun oom alsnog op te helderen.
Seksfuiven met kanunnik
”We kregen een mail van Kathelijne De Brauwer, auteur van het boek ‘Dood van een non, een dossier’. In dit boek schreef zij over de verdwijning van een Dendermondse kloosterzuster in maart 1982, twee maanden voor de verdwijning van onze oom. Zij beweert dat er ooit iemand van het bisdom tegen haar heeft gezegd dat er wel eens een verband zou kunnen zijn.”
De kloosternon in kwestie is Germaine Robberechts (56 op het moment van haar verdwijning), alias zuster Gabriëlle. In het onderzoek naar de verdwijning van zuster Gabriëlle werden minstens twee sporen gevolgd. Bij het eerste spoor werd ervan uitgegaan dat ze te veel wist over de kanunnik en seksfuiven waar die aan deelnam.
Het tweede spoor ging ervan uit dat zij uit de weg geruimd moest worden omdat ze te veel wist van duistere zaakjes binnen de christelijke mutualiteit. ”Ik bezit nog een brief
die een werknemer van het bisdom Gent mij kort na publicatie van mijn boek toestuurde”, vertelt Kathelijne De Brauwer. “Spijtig genoeg is de man intussen overleden. In beide gevallen gaat het om idealistische religieuzen die veel wisten, misschien zelfs té veel. In beide zaken werd eerst door het bisdom een vrijwillige verdwijning gesuggereerd en duurde het weken vooraleer op aandringen van de familie een officieel opsporingsbericht werd verspreid. De lichamen werden nooit gevonden.”
Hilde en Christel Van Hiel vonden ondertussen een Gentse commissaris bereid om hen verder te helpen. ”We hopen op zijn minst de DNA-gegevens van mijn oom in de databank van de cel Verdwijningen te laten opnemen. Van het parket kregen we een mail dat ze eens zullen nakijken of er nog een dossier is.”
Of zuster Gabriëlles DNA in de databank van de cel Verdwijningen zit, weet Kathelijne De Brauwer niet. “Ik denk van wel. Ooit werd kort voor de Ros Beiaardstoet in Dendermonde op de terreinen van de ABVV een geraamte opgegraven. De broer van zuster Gabriëlle heeft toen DNA afgestaan, maar naar ik achteraf hoorde was het een mannenskelet.”
Bron » Gazet van Antwerpen