Informant stond onder bevel van Al Qaida

De Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj kreeg zijn orders rechtstreeks van Al Qaida terwijl hij als geregistreerde informant van de Belgische Staatsveiligheid werkte. Dat verklaart een hoge Belgische politiebron aan De Morgen.

“Belliraj heeft in 2001 een reis naar Afghanistan gemaakt”, zegt de politiebron. “En in Afghanistan heeft hij een bezoek gebracht aan Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al Qaida en directe medewerker van Osama bin Laden. Daar heeft Belliraj bepaalde opdrachten gekregen van Zawahiri. Dat blijkt uit elementen van het Marokkaanse gerechtelijk onderzoek naar de terreurgroep die onder leiding stond van Belliraj.”

Eind vorige week bleek dat Belliraj al ten minste sinds 2000 optrad als geregistreerde en betaalde informant van de Belgische Staatsveiligheid. Vrijwel zeker werkte de man tegelijkertijd als informant voor een buitenlandse geheime dienst, mogelijk de Franse DGSE of de Amerikaanse CIA. “De Amerikaanse inlichtingendienst staat in Marokko sterker dan de Franse geheime dienst”, preciseert onze bron.

“Dit is de grootste terrorismezaak die België ooit heeft gekend”, zegt de hooggeplaatste politieman over de ontmanteling van de terreurgroep rond Belliraj. Hij noemt het “vrijwel zeker” dat Belliraj verantwoordelijk was voor zes onopgehelderde politieke moorden die in de jaren tachtig in ons land werden gepleegd, onder meer op de imam van de Grote Moskee in Brussel en op de Joodse leider Joseph Wybran.

Belliraj zou ook ten minste twee gewapende hold-ups op geldtransporten van Brinks in Zaventem en Luxemburg op zijn actief hebben. Met de buit van die overvallen werd het wapenarsenaal gekocht, dat de Marokkaanse politie enkele weken geleden heeft ontdekt. “In wiens opdracht de zes politieke moorden werden uitgevoerd, moet het onderzoek nog uitmaken”, stelt de politieman. “Maar Belliraj begon zijn terroristische carrière in de jaren tachtig voor rekening van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.”

“De bekentenissen van Belliraj zijn zeer gedetailleerd en zeer geloofwaardig”, weet de bron. “Dat zijn verklaringen onder druk zouden zijn afgelegd, is een kwakkel.” Een zeskoppige delegatie van de federale politie is gisteren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat aangekomen om de resultaten van het Marokkaanse onderzoek te bestuderen. Volgens de politiebron is het Marokkaanse onderzoek nog niet afgesloten. “Het volledige netwerk zit nog niet achter de tralies, er lopen nog verdachten vrij rond.”

Bron » De Morgen | Georges Timmerman