Bende van Nijvel twee keer groter dan gedacht

De Bende van Nijvel voerde haar meest bloedige overval in Aalst uit met zes of zeven daders tegelijk. Dat is tweemaal meer dan tot voor kort werd aangenomen. Voor de speurders naar de Bende van Nijvel is de overval van 9 november 1985 op het Delhaizewarenhuis in Aalst (acht doden, vijftien gewonden) mogelijk de sleutel om het mysterie rond de Bende alsnog op te lossen. Om nieuwe reacties los te weken, trekken zij alle registers van hun onderzoek open. En er zijn erg concrete elementen.

Zo hebben verscheidene getuigenissen de onderzoekers ervan overtuigd dat de Bende niet met drie, maar met zes of zeven daders in Aalst toesloeg. De leden van het moordcommando waren verdeeld over twee wagens. De getuigen hebben die dag de beruchte VW Golf samen met een ouder model van Mercedes op de E40 Brussel-Kust naar Aalst zien rijden. De verschillende tijdstippen en plaatsen van deze getuigenissen kloppen perfect met de tijdlijn van de moordende overval.

“Het zou ook ondenkbaar zijn geweest dat de overvallers hun vluchtwagen onbeheerd op de parking achterlieten terwijl zij in de winkel een bloedbad aanrichtten”, klinkt het bij speurders. Dus moeten er meer daders zijn geweest. “Dat geldt ook voor andere overvallen.” Een van die getuigen is er onder hypnose nu zelfs in geslaagd om een nieuwe robotfoto van een van de daders te laten maken. Die foto werd nog niet vrijgegeven.

Het idee dat de Bende van Nijvel uit drie leden bestond was vooral gebaseerd op de verklaringen van ooggetuigen. De speurders blijven er wel bij dat de kern van de Bende uit een trio bestond: de Oude, de Reus, en Killer. De drie waren zowel betrokken bij de eerste vlaag van Bendefeiten in 1982-1983 als bij de tweede vlaag in 1985.

De meest bloeddorstige van de Bendeleden was niet de Reus, maar Killer, de man die 23 van de 28 dodelijke slachtoffers op zijn geweten zou hebben. Rond dat basisdrietal draaiden nog (tijdelijke) medeplichtigen. Minstens een, want de Reus verscheen pas op 7 oktober 1983 in het Bendeverhaal naar aanleiding van de overval op een Delhaize. Dat is behoorlijk laat in de geschiedenis van de Bende van Nijvel. Op dat ogenblik werden haar al elf zware feiten toegeschreven en negen doden.

Drie overvallers voor de vorige feiten plus de Reus als nieuwkomer, dat geeft alvast vier daders. Dankzij profiling – waarbij een profiel van daders wordt opgemaakt aan de hand van kenmerkende en/of terugkerende elementen in hun handelingen – is dat aantal gestegen naar zes of zeven personen. Dat aantal lijkt nu bevestigd. Maar de hamvraag blijft voorlopig onopgelost: wie zijn die daders? De Mercedes die ook in Aalst werd gebruikt, was voorzien van Franse of Nederlandse nummerplaten. Kreeg de Belgische Bende versterking van medeplichtigen uit het buitenland?

De speurders zijn er ook van overtuigd dat verscheidene leden van de Bende in het Bois de la Houssière, bij Nijvel, gewoond hebben. In dat bos werd immers enkele uren voor de overval in Aalst, temidden van cheques van de overvallen in Overijse en Eigenbrakel, ook een aankoopticket teruggevonden van een Mestdaghwarenhuis in ’s Gravenbrakel. Een ticket voor dagdagelijkse benodigdheden.

De verblijfplaats van de Bende ligt bijna zeker in de ‘comfortzone’ in dat bos. Die zone is ongeveer acht bij vijf kilometer groot. De Bende voelde zich er veilig genoeg om de omgekomen Killer te begraven, haar wapens in het kanaal te dumpen en een van haar VW Golf-auto’s in brand te steken. “Als wij weten waar ze woonden, zullen wij ook weten wie ze waren”, zeggen de speurders.

Bron » De Standaard