Parket wil onderzoeksrechter afschaffen

“Schaf de onderzoeksrechter, de raadkamer en de Kamer van Inbeschuldigingstelling af.” Dat advies gaf advocaat-generaal Frank Schurmans namens het college van procureurs-generaal mee aan de Senaatscommissie Justitie. Die organiseert momenteel hoorzittingen over een ‘proeve tot wetswijziging’ van minister van Justitie Stefaan De Clerck om bijstand van een advocaat toe te laten bij het eerste verhoor van verdachten.

Schurmans vond dat de huidige strafprocedure “een moeras van procedures in de procedure is geworden”. Hij wil een systeem zoals dat in de meeste landen van de Europese Unie bestaat en dan moet het parket gewoon alle onderzoeken doen, zonder onderzoeksrechter, raadkamer of KIB. Schurmans riep de Senaat ook op om eens te bestuderen of het Europees Hof zijn boekje niet te buiten gaat en zich niet in de plaats stelt van het parlement. Schurmans wil dat het parlement tegenover deze evolutie een houding bepaalt.

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liègeois prees minister De Clerck met zijn ‘proeve tot wetswijziging’, die in een periode van lopende zaken is ingediend en die hij volledig steunt. Liègeois noemde het “struisvogelpolitiek” om de termijn van 24 uur, waarbinnen het parket een aanhoudingsbevel moet vragen aan de onderzoeksrechter, niet te verlengen.

“Als we die termijn behouden en bovendien bijstand van advocaten toelaten, zullen uitgerekend in de zwaarste zaken die de publieke opinie beroeren, fouten gebeuren die tot vrijlatingen en vrijspraken leiden. Wil men dat?”, aldus de pg. Liègeois is er voorstander van om verhoren van verdachten op te nemen, maar “dat heeft geen zin als wij dat verhoor helemaal moeten uittikken, terwijl alle betrokkenen de diskette kunnen bekijken”.

Bron » Gazet van Antwerpen